Ofensiva în Siria. Turcia pune capăt operațiunii ”Izvorul Păcii” după retragerea kurzilor

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Turcia "nu are nevoie" să reia ofensiva împotriva forţelor kurde din nordul Siriei deoarece acestea s-au retras din zonele de frontieră, a anunţat marţi seara ministerul apărării de la Ankara.

"În acest stadiu, nu este nevoie să conducem o nouă operaţiune", se arată într-un comunicat al ministerului turc al apărării.

Turcia a lansat pe 9 octombrie o ofensivă în nordul Siriei intitulată "Izvorul Păcii", operaţiune ce a vizat miliţia kurdă siriană a Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG), pe care Ankara o consideră o grupare teroristă.

 

Retragerea kurzilor, confirmată de SUA

 

În urma unui acord încheiat de preşedintele Erdogan cu vicepreşedintele american Mike Pence, ce prevede crearea unei zone de securitate în nordul Siriei, Ankara a acceptat pe 17 octombrie să îşi suspende ofensiva timp de 5 zile, termen care a expirat marţi, la ora 19:00 GMT, informează Agerpres.

"La încheierea perioadei de 120 de ore, SUA au anunţat că s-a încheiat retragerea YPG din zonă", se precizează în comunicat.

Conform unei surse diplomatice turce, retragerea kurzilor a fost confirmată telefonic de secretarul de stat american Mike Pompeo omologului turc Mevlut Cavusoglu.

Anunţul survine pe fondul convenirii, marţi, de către preşedinţii Putin şi Erdogan, a realizării împreună a controlului frontierei turco-siriene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel