Ca să nu repete episodul Leopard din 2023, avioanele F-16 vor fi ”blindate” înainte de a ajunge, vara asta, în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Că F-16-urile ajung în Ucraina deja din această vară, este aproape o certitudine. Totuși ce nu e deloc sigur - iar experții încearcă să găsească soluții în acest sens - este impactul pe care aeronavele îl vor avea asupra situației de pe front și,  mai ales, cum vor fi protejate F-urile 16 de surprizele pregătite de ruși.

Pe 7 iunie 2023, o lovitură de artilerie rusă asupra unei coloane de blindate ale Armatei ucrainene din regiunea Zaporoje a distrus cel puțin un tanc Leopard 2 și mai multe blindate Bradley. Propaganda rusă exultă la cât de ineficiente sunt echipamentele occidentale.

Rușii au avut timp. S-au pregătit cu sisteme defensive super-fortificate care au încetinit înaintarea ucrainenilor; au folosit drone de recunoaștere, apoi au lovit cu artilerie și cu rachete antitanc lansate din elicoptere.

De cealaltă parte, în 2023, Vestul a furnizat Ucrainei cam 100 de tancuri principale moderne, iar antrenamentul occidental i-a pregătit pe ucraineni să utilizeze tancurile Leopard, Abrams sau Challenger.

Așa cum arătat și ofensiva eșuată a armatei ucrainene din vara lui 2023, fără sprijin aerian consistent sau echipamente de deminare, valoroasele tancuri germane și americane sunt prea vulnerabile în fața inamicului.

 

Occidentul nu vrea să mai repete greșelile

”Orice om poate greşi, numai prostul stăruie în greşeală”, spune un cunoscut dicton latin, atribuit lui Cicero.

Așa că planificatorii occidentali și ucraineni pregătesc venirea avioanelor americane în Ucraina, dar nu va fi simplu. Rusia a avut timp să pregătească apărarea pentru a încerca să anuleze impactul F-16.

Ucrainenii și Occidentul nu-și pot permite să piardă prea multe aeronave, așa că a fost nevoie de câțiva pași importanți:

 

Unu - orbește adversarul

De mai bine de două luni, Ucraina și-a mutat atenția de la loviturile asupra rafinăriilor și navelor rusești și forțele sale efectuează numeroase atacuri reușite asupra sistemelor antiaeriene ale Armatei ruse. Nu a scăpat mai nimic: de la sisteme cu rază scurtă Pantsir, la lansatoarele și radarele sistemelor antiaeriene S-300, S-400 sau S-500. Serviciile speciale ucrainene au lovit radarele strategice ale Rusiei, semi-mobile, 'Container 29B6” - care văd dincolo de linia orizontului și chiar radare strategice fixe ”Voronezh” - ambele având o rază de detectare pentru avioane și rachete între 3.000 km  și 6.000 de kilometri, în funcție de model.

Mai mult, ucrainenii au distrus două aeronave de tip AWACS (A-50 Beriev), cu care ale Rusia vedea și coordona mai toate loviturile din Ucraina. Se pare că primul AWACS rusesc A-50 a fost distrus de un sistem Patriot, folosit într-o ambuscadă aeriană, așa cu recunoștea un colonel din US Army.

 

Și aici ajungem la punctul doi: Scutul aerian. Aeronavele trebuie protejate cu sisteme antiaeriene puternice și flexibile

Foto: NASAMS / Soldatnytt, via Wikipedia

Cele șapte sisteme Patriot de care tot amintește Zelenski că ar fi necesare țării sale apar după calcule serioase. În Ucraina nu s-au înmulțit orașele, ucrainenii s-au descurcat oarecum și până acum cu sistemele antiaeriene existente.

În schimb, două tipuri obiective critice se vor înmulți: infrastructura industriei de apărare (companii occidentale vor produce direct în Ucraina) și infrastructura de luptă, în special cea aeriană. Altfel spus, fabricile de armament, aeronavele și bazele aeriene trebuie protejate de atacurile rusești, iar sistemul antiaerian complex și multistratificat - format din Patriot, Samp/T, Iris-T, NASAMS etc - este unul esențial pentru asigurarea funcționării în siguranță a acestor obiective. 

”Fiecare bază ar avea nevoie de cel puțin două baterii Patriot și două baterii NASAMS pentru a o securiza, a explicat, pentru Reuters, Serhii Kuzan, președintele Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare, un grup neguvernamental de cercetare.

 

Pasul trei: ”Ochii din cer” ai Ucrainei

Avion Saab 340B AEW (S 100B Argus) / wikipedia

F-16 vor veni la pachet cu avioane de supraveghere aeriană. Ucraina trebuie să dețină propriii săi ”ochi din cer”, iar aici intervine Suedia care va preda aeronave de recunoaștere și control radar Saab 340 AEW&C (ASC 890).

Avioanele suedeze văd adânc în teritoriul Rusiei și vor putea monitoriza inclusiv  lansarea rachetelor inamice. Pentru că teritoriul Ucrainei este mare și un avion nu poate zbura non-stop, este posibil ca Suedia să fi donat două sau trei avioane de acest tip. Saab 340 AEW&C vor supraveghea frontul de la o distanță sigură și vor fi integrate în apărarea antiaeriană.

F-16 devin capabile să utilizeze rachete ghidate aer-aer AIM-120 AMRAAM cu o rază operațională de peste 185 km. ”Ambele tipuri de aeronave, F-16, cât și ASC 890, operează pe un protocol interoperabil de transfer de date și, astfel, aeronavele de recunoaștere și control radar pot fi folosite ca radare, care vor oferi ghidare de țintire pentru a distruge ținte aeriene direct către acele F-16 care se află într-un sector propice pentru lovirea țintelor inamice”, arată expertul ucrainean în aviație Valeri Romanenko, pentru NewVoice.

 

Cu toate acestea, rămân încă multe provocări în fața Ucrainei

 

În primă fază, vor ajunge, probabil, câteva aeronave F-16, iar ”impactul real asupra câmpului de luptă va fi util, dar modest”, a spus Mark Cancian, expert CSIS.

Un obstacol major în calea unei forțe mai solide de F-16 îl reprezintă pregătirea a sute de piloți, în condițiile în care Ucraina spune că ar avea nevoie între 60 și 120 de aeronave.

Până la sfârșitul anului 2024, Ucraina se așteaptă să aibă cel puțin 20 de piloți pregătiți să zboare cu F-16, arată deputatul Oleksandra Ustinova, care conduce Comisia parlamentară ucraineană pentru arme și muniții, citată de Reuters.

Alături de pregătire, așa cum menționam mai sus, amenințarea cea mai serioasă rămân atacurile rușilor asupra bazelor aeriene unde vor fi staționate avioanele F-16, iar primele luni vor fi de foc pentru ucraineni. ”După ce ne vom construi capacitățile de zbor, le vom împinge avioanele înapoi și teroarea se va opri. Dar aceste două luni vor fi cu adevărat dificile”, conchide Serhii Kuzan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel