S-a ridicat ștacheta: O dronă ucraineană a lovit o stație rusă Voronej după ce a zburat nestingherită 1.800 km prin teritoriul rus

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Radar Voronezh / Voronej - ministerul rus al apărării
Radar Voronezh / Voronej - ministerul rus al apărării

Duminică, o dronă a Serviciului de Informațiilor Militare ucrainene (GUR) a lovit o altă stație radar de avertizare timpurie rusă Voronezh M – de data aceasta la o distanță de 1.800 de kilometri în interiorul Rusiei, lângă orașul Orsk din regiunea Orenburg.

Kievul pare că a pus ochii pe radarele de avertizare timpurie ”Voronej M”, instalația de la Orsk, de lângă Kazahstan, fiind lovită cu o dronă care a parcurs peste 1.800 de km.

E clar că acțiunile forțelor ucrainene au ca scop slăbirea capacității sistemului antiaerian rus. Dar ceea ce surprinde mai mult este vulnerabilitatea sistemului care ar trebui să protejeze astfel de echipamente strategice.

Pe hârtie și în declarațiile oficiale, radarul Voronej ”este capabil să detecteze chiar și cea mai discretă țintă”, așa cum îl lăuda acum câțiva ani chiar Vladimir Putin. Totuși, se pare că Voronej nu este infailibil, de vreme ce două astfel de instalații au fost lovite cu drone venite de la distanțe mari.

Așa cum remarca ieri și DefenseRomania, lovirea radarului Voronej-DM de la Armavir (la o distanță de 450 kilometri de granița Rusiei cu Ucraina) ridică mari semne de întrebare în ceea ce privește capacitatea atât de lăudatei apărări antiaeriene rusești de a proteja instalațiile de importanță strategică.

 

Al doilea radar de avertizare timpurie, lovit în decurs de două-trei zile

 

Iată că Ucraina a lovit pentru a doua oară în ultimele zile un radar strategic al Rusiei. După ce, în dimineața zilei de 23 mai, dronele ucraineneau atacat instalația radar Voronezh-DM de la Armavir, aflată la o distanță de peste 450 de kilometri de granița ucraineană, oficialii de la Kiev au confirmat că o lovitură similară.

Pe 26 mai, o dronă a Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei  - HUR (ucr.) / GUR (rus.) - a atacat stația radar de detectare a țintei cu rază lungă de acțiune „Voronezh M”, situată în orașul Orsk.

„O dronă ucraineană a parcurs o distanță de peste 1.800 de kilometri până la un obiect inamic, stabilind un nou record pentru raza de acțiune a dronelor kamikaze”, a spus sursa din HUR, citată de UPravda.

Agenția rusă RIA Novosti, citată de Meduza, a raportat impactul unei drone în regiunea Orenburg. „Incidentul a avut loc în apropiere de Orsk, clădirile civile nu au fost avariate, nu a existat nicio amenințare pentru locuitori”, a scris ea, citând propriile surse. Potrivit rapoartelor anterioare de pe rețelele de socializare, ținta era o instalație militară.

 

Occidentul este îngrijorat de atacul Ucrainei asupra radarului nuclear al Rusiei

Familia Voronej de stații radar staționare cu rază lungă de acțiune peste orizont este proiectată pentru a detecta obiecte spațiale și aerodinamice. Mai vorbim de rachete balistice sau de croazieră. 

Radarele Voronej au fost dezvoltate de la începutul anilor 2000. Stațiile Voronej-M și Voronej-DM au început să intre în funcțiune în perioada 2009–2016.

Radarul Voronej din Armavir, lovit de ucraineni zilele trecute, a fost pus în serviciu de luptă în 2013.

Președintele rus Vladimir Putin a fost prezent la deschiderea stației. „Radarul este capabil să detecteze chiar și cea mai discretă țintă și, într-o fracțiune de secundă, să detecteze lansări de diferite tipuri de rachete la sute și chiar mii de kilometri de granițele noastre”, spunea atunci Putin, potrivit publicației ruse RBC.

„Voronej-M”, care a fost lovit ieri de o dronă ucraineană, este capabil să detecteze ținte la o distanță de până la 6 mii de kilometri, în timp ce ”Voronej-DM”, lovit acum câteva zile, are o rază de acțiune de până la 6 mii de km pe orizontală și până la 8 mii de km pe verticală (în apropierea spațiului) și este capabil să monitorizeze simultan până la 500 de obiecte. 

Mauro Gilli, cercetător senior la Centrul de Studii de Securitate de la ETH Zurich, a declarat că lovitura cu drone a fost un succes tactic, deoarece ar forța Rusia să-și redistribuie sistemele de apărare aeriană și, de asemenea, va stabili un semn că instalațiile militare rusești nu sunt invulnerabile.

Ucrainenii spun că stațiile radar sunt capabile să urmărească rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune livrate de SUA Ucrainei la începutul acestui an.

Totuși, alți analiști occidentali au spus că Ucraina ar trebui să evite lovirea infrastructurii nucleare a Rusiei.

Analistul militar norvegian Tord Are Iversen a spus că lovitura unei părți a sistemului de avertizare nucleară al Rusiei „nu este o idee foarte bună... mai ales în perioadele de tensiune”.

„Este o decizie prostească din partea Ucrainei”, a spus Hans Christensen, expert în arsenalul nuclear al Federației Ruse. 

„Ucraina și aliații săi din NATO trebuie în continuare să fie atenți, deoarece unii oficiali americani și unii dintre aliații europeni ai Ucrainei ar considera o lovitură asupra radarului drept imprudentă”, a declarat Fabian Hoffmann, doctorand în tehnologie de rachete la Universitatea din Oslo.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel