Armata ucraineană arde etapele: Obuzierul autopropulsat ”Bohdana” intră oficial în serviciul de luptă printr-o procedură simplificată

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
 2S22 „Bohdana”;Iulie 2023. Foto: 57 OMPBr al Forțelor Armate ale Ucrainei
2S22 „Bohdana”;Iulie 2023. Foto: 57 OMPBr al Forțelor Armate ale Ucrainei

Nevoia de tehnică de luptă îi determină pe oficialii de la Kiev să ardă etapele obișnuite pentru testarea noilor echipamente produse de industria locală.

Așa se întâmplă și cu 2S22 "Bohdana", un obuzier autopropulsat, de producție internă, care ”a intrat în serviciul Forțelor Armate ale Ucrainei”, așa cum a confirmat Ministerul Apărării, în răspunsul său la solicitarea publicației Suspilne.

Dată fiind situația specială în care se află Ucraina (lege marțială în vigoare din februarie 2022), Ministerul Apărării nu dezvăluie date privind numărul de sisteme autopropulsate și costul de producție.

Măsura e una riscantă, dar Ucraina e în criză de timp și de arme. La sfârșitul lunii ianuarie 2022, obuzierul „Bohdana” a trecut cu succes testele preliminare de foc: a tras 450 de focuri și a ajuns la o rază de acțiune de 42 de kilometri.

Sursele publicației din domeniul industriei militare au confirmat că acest obuzier a fost adoptat fără teste suplimentare de stat „conform unei proceduri simplificate”.

Anterior, obuzierul autopropulsat „Bohdana” era folosit în lupte. Deși nu era oficial în serviciul Armatei, în iulie 2022 comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valeri Zalujnîi a anunțat că obuzierul a ajutat la eliberarea insulei Șerpilor.

Ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, în cabina unei instalații de artilerie „Bohdana” / ianuarie 2023. Foto: Oleksi Reznikov 

La începutul anului, ministrul Apărării Oleksiy Reznikov a vorbit despre producția în serie a obuzierului Bohdana: "Să vedem cum va trece testul pe câmpul de luptă. Ar trebui să avem propriile noastre arme ucrainene".

 

Obuzierul autopropulsat "Bohdana"

 

În luna iunie, artileriştii Brigăzii 1 ”Ivan Bohun” au relatat prima experiență de utilizare a noilor tunuri autopropulsate. „Astăzi avem primul nostru botez de foc cu tragere montată la o distanţă de 32 de kilometri. A tras cinci obuze cu o încărcătură completă foarte aproape de țintă”. Potrivit armatei, raza maximă de tragere a obuzierului este de 42 de kilometri.

2S22 "Bohdana" este un obuzier autopropulsat ucrainean cu roți, a cărui dezvoltare a început în 2018. Este primul tun autopropulsat ucrainean proiectat conform calibrului standard NATO de 155 mm.

„Avantajul acestui tun autopropulsat este raza de acțiune și calibrul său. Muniția NATO poate fi obținută mai rapid, țările aliate”, declară unul dintre militarii care au operat obuzierul.

Pe 24 august 2018, instalația a luat parte la parada de Ziua Independenței Ucrainei. Și la sfârșitul lunii decembrie 2019, au început testele.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel