Obiectivul spionajului militar chinez e software-ul F-35. Expert american: În caz de război chinezii ar dori să țină la sol avioanele F-35 ale SUA

Sursă foto: F-35 @official Website
Sursă foto: F-35 @official Website

Spionajul militar al Chinei nu doar că ajută industria de apărare chineză să avanseze tehnologic, dar și permite Beijingului să înțeleagă armamentul occidental, lucru care se poate dovedi extrem de periculos.

Un reputat expert american,  James Andrew Lewis, vicepreședinte și director al Programului Tehnologic și de Politici Publice din cadrul reputatului think tank american Center for Strategic and International Studies din Washington D.C., a discutat despre pericolul pe care îl reprezintă spionajul militar al Chinei.

James Andrew Lewis a făcut referirile respective în cadrul seriei documentare A US-China Tech War: The True Costs | When Titans Clash, un documentar difuzat și produs de CNN, în trei episoade. 

Seria documentară e axată pe confruntarea tehnologică dintre Statele Unite ale Americii și China.

„Chinezii s-au concentrat (n.r. spionajul militar chinez) mult timp pe organizațiile internaționale, pe cele pentru drepturile omului și mai ales industria de apărare din SUA. Sunt dornici să fure tehnologie militară și chiar au avut un oarecare succes în trecut. În primul rând bineînțeles, pentru a folosi informațiile în interes propriu și a recupera decalajul tehnologic. În al doilea rând, mult mai important, încep să înțeleagă cum funcționează sistemele de armament americane. E posibil să fi interferat deja cu software-ul care operează aceste arme”, a precizat expertul american, care a atras atenția că acest lucru ar fi foarte periculos și a dat exemplul avioanelor de generația a V-a F-35 Lightning II.

„Probabil o treime din costul F-35 e reprezentat de software. Avionul e cu adevărat un computer zburător. Interferând cu software-ul poți ține la sol aeronava”, a conchis Lewis care a atras atenția că într-un ipotetic conflict „din 10 avioane 6 să fie ținute la sol” ca urmare a unui atac cibernetic ar reprezenta un pericol uriaș. 

Pe de altă parte SUA dezvoltă capabilități pentru a contracara pericolul reprezentat de astfel de atacuri.

În documentarul CNN, expertul american mai afirmă că deși foarte multe state apelează la spionajul militar, nu există în lume stat care să fi dezvoltat spionajul militar la o asemenea scară precum China.

Episodul 3 al documentarului A US-China Tech War: The True Costs | When Titans Clash, în care expertul american a făcut referirile despre F-35 Lightning II, a fost publicată și pe platforma YouTube de contul CNN Insider

Youtube video image

 

F-35, un „obiectiv” și pentru România

 

2. F-35, surs... (f-35-sua_27371100.jpg)

F-35, sursă foto: Lockheed Martin

CITEȘTE ȘI: După ce SUA au anunțat încă două escadrile de F-35 în Europa, un expert rus crede că Rusia trebuie să desfășoare arme nucleare tactice

F-35 Lightning II e cel mai scump program militar din istoria SUA. Dezvoltat alături de aliați, avionul stealth de generația a V-a reprezintă cel mai modern avion de luptă construit vreodată.

China și Federația rusă dezvoltă și aeronave despre care susțin că sunt de generația a V-a, însă programele sunt mult în spatele celor americane.

F-35 e un obiectiv și pentru România. Cu o escadrilă completă de 17 avioane F-16 Fighting Falcon, țara noastră va achiziționa încă două escadrile formate din 32 de avioane F-16 din Norvegia. Aparatele sunt second hand și mai au resursă de viață încă aproximativ 10 ani. 

MApN dorește ca acestea să reprezinte tranziția spre F-35, avioane care se vor a intra în dotare în primii ani din 2030, lucru care va fi extrem de dificil de respectat.

Provocările pentru a respecta calendarul trecerii pe F-35 vor fi foarte mari iar la componentele financiară, tehnică, resursă umană, se va adăuga și presiunea epuizării resursei F-16 Fighting Flacon.

CITEȘTE ȘI: Generalul Spînu: F-35 a fost obiectivul României încă de la început. Proiectul de lege pentru cele 32 de F-16 e deja la Parlament

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel