După ce SUA au anunțat încă două escadrile de F-35 în Europa, un expert rus crede că Rusia trebuie să desfășoare arme nucleare tactice

Ionel Copcea |
Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

În cadrul unei declarații pentru cotidianul Vzglyad, expertul militar rus Ilya Kramnik a răspuns la anunțul făcut de președintele Joe Biden la summitul NATO privind creșterea semnificativă a prezenței militare americane pe continentul european.

În opinia sa, “ca răspuns la întărirea trupelor americane în Europa, Rusia trebuie să demonstreze că este capabilă să creeze o amenințare pentru însăși existența țărilor Alianței”.

“Odată cu creșterea forțelor americane în Europa, amenințarea imediată la adresa teritoriului noastru sau a trupelor Forțelor Armate ruse care participă la operațiunea militară specială din Ucraina nu va crește, întrucât NATO încearcă să evite escaladarea. Deci, în mod ideal, NATO se va limita doar la dislocarea de arme în Europa. De regulă, retorica SUA și NATO merge mai departe decât intențiile reale”, a declarat Ilya Kramnik, expert la Consiliul pentru Afaceri Internaționale din Rusia, cercetător la IMEMO RAN și analist militar.

În același timp, pe termen lung, astfel de decizii ale Statelor Unite și ale aliaților săi cresc riscul unor noi ciocniri militare în Europa sau escaladarea conflictului actual, inclusiv pe plan teritorial.

“Însă, implicarea într-o coliziune frontală cu NATO este o idee nepromițătoare, deoarece Alianța este încă mai mare. În același timp, răspunsul simetric nu este o opțiune. În caz contrar, ne vom împovăra economia în mod nerezonabil, din cauza cursei de întărire a forțelor și armamentelor. Acest lucru ar trebui evitat”, a spus analistul rus.

Acesta este sigur că Rusia trebuie să caute căi asimetrice pentru a-și asigura propria securitate, evitând abordarea unui conflict nuclear. “Cu toate acestea, cel mai eficient răspuns va fi desfășurarea de arme nucleare tactice, de exemplu complexe Iskander, precum și de avioane de luptă în zonele de interes pentru noi. În plus, apărarea antiaeriană poate și ar trebui să fie consolidată, deoarece puterea aeriană este un element fundamental al operațiunilor combinate ale NATO. Prin urmare, Alianța va înțelege că o posibilă întrerupere a atacului aerian pe teritoriul Rusiei va determina NATO să anuleze operațiunile la sol. În general, trebuie să arătăm capacitatea de a crea o amenințare la adresa însăși a existenței țărilor Alianței”, a subliniat Kramnik.

Miercuri, 29 iunie, la summitul NATO de la Madrid, a fost adoptat un nou concept strategic al Alianței, în care Rusia este numită principala amenințare la adresa securității. În același timp, președintele american, Joe Biden, vorbind la o întâlnire comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că SUA își vor consolida prezența militară în toată Europa.

 

SUA aduc două escadrile suplimentare de F-35 în Europa și mii de militari

 

În special, Statele Unite intenționează să desfășoare o brigadă suplimentară în România, pe bază de rotație, cu câteva mii de militari. Potrivit lui Biden, brigada va include până la 3.000 de militari. De asemenea, Statul major al Corpului 5 Armată al SUA urmează să fie dislocat în Polonia.

Două escadrile suplimentare de avioane de vânătoare F-35 vor fi trimise în Marea Britanie, iar șase distrugătoare americane (acum patru) vor avea sediul la baza Rota a Forțelor Navale americane din Spania. În plus, președintele american și-a anunțat intenția de a desfășura sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, precum și “alte mijloace” în Germania și Italia.

Luni, pe 27 iunie, Stoltenberg a anunțat intenția NATO de a crește dimensiunea forțelor sale de reacție rapidă de la 40.000 la 300.000 de militari. În aceeași zi, șeful partidului de guvernămând Lege și Justiție din Polonia, Yaroslav Kaczynski, a declarat că țara sa intenționează să mărească dimensiunea armatei de la 150.000 la 400.000 de militari. De asemenea, Polonia intenționează să cumpere 500 de sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS, 32 de avioane de vânătoare F-35, 250 de tancuri Abrams din cea mai recentă versiune M1A2 SEPv3, preccum și opt sisteme de rachete antiaeriene Patriot.

Marți, 28 iunie, Deutche Welle a anunțat că bombele nucleare americane stocate în Germania vor fi modernizate, Washingtonul urmând să cheltuiască aproximativ 10 miliarde de dolari în acest scop.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel