O veste bună pentru industria de apărare din Europa. Proiectul de consolidare a apărării comune primește sprijin financiar din partea Consiliului UE

Cătălin Costea |
Data publicării:

Uniunea Europeană merge înainte cu proiectul de consolidare a capacității comune de apărare, deocamdată fiind considerat prioritar domeniul achizițiilor de armament. Acum, țările UE se pot uni în consorții și pot primi compensații de la bugetul UE pentru cheltuielile asociate producției de armament.

Ieri, 9 octombrie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat legislația pentru consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții comune. Măsura este concepută pentru a stimula cooperarea dintre țările UE în domeniul achiziției de arme și prevede rambursarea parțială din bugetul UE a cheltuielilor angajate. Noile prevederi vor intra în vigoare în ziua următoare publicării în Jurnalul Oficial al UE.

Principala condiție pentru a beneficia de o astfel de rambursare este reprezentată de obligativitatea participării la consorțiile de achiziție a cel puțin trei țări membre ale UE. În prezent, în acest scop este alocat un buget total de 300 de milioane de euro.

Industria de apărare din UE va beneficia în mod direct de această măsură, întrucât cel puțin 65% din componentele produsului final trebuie să fie produse în UE sau într-o țară parteneră. Acest lucru ar trebui să contribuie la îmbunătățirea competitivității și a eficienței tehnologiei europene de apărare, precum și a bazei industriale, inclusiv la dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a scos la iveală deficiențele existente în asigurarea mijloacelor de luptă ale UE, scăderea producției industriale specifice și cooperarea insuficientă în acest domeniu.

Astfel, liderii UE au decis că statele membre ar trebui să crească semnificativ cheltuielile pentru apărare, să investească în proiecte comune și achiziții de arme, să stimuleze inovarea și să dezvolte industria de apărare a UE. Punctul de cotitură se poate considera că a avut loc pe 11 martie 2022, la puțin peste două săptămâni de la invadarea Ucrainei, în cadrul summitului informal al șefilor de stat din cadrul UE, de la Versailles.

Deocamdată, cooperarea între statele membre în domeniul apărării rămâne mai degrabă o excepție decât regula în UE. Statele membre își implementează planurile în principal la nivel național și doar 18% din toate investițiile în programele de apărare sunt realizate în cooperare cu alte țări membre ale UE.

Abordarea unitară și amplă a apărării europene este încă fără rezonanță în Europa. Nu s-au găsit soluții adecvate de corelare cu strategia de dezvoltare și doctrina NATO, fapt pentru care în prezent cooperarea are loc preponderent între statele vecine. În plus, există diferențe de legislație între țări, restricții bugetare diferențiate și chiar lipsă de specialiști care să asigure o astfel de tranziție. Pentru a rezolva această problemă, experții recomandă ca prim pas includerea inițiativelor de apărare ale UE în planurile naționale de apărare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel