Analiştii OSINT au declarat că o dronă rusească încărcată cu explozibil a lovit și a avariat, în cursul zilei de marţi, un avion de vânătoare MiG-29 aflat pe pista bazei aeriene Dolgintsevo, lângă Krîvîi Rih.
Potrivit analizei, atacului asupra unui avion de vânătoare ucrainean ar putea fi debutul în luptă pentru noua versiune a dronei Lancet.
Un alt aspect care trebuie menţionat - poate fi observat şi în materialul video - ţine de faptul că tot momentul atacului a fost surprins de o a doua dronă, ceea ce indică faptul că apărarea aeriană ucraineană din proximitatea bazei nu era activă sau nu funcționa.
Înregistrarea video arată clar că drona Lancet se îndreaptă într-adevăr spre un avion ucrainean staţionat pe pistă. Urmează o explozie în partea din față a fuselajului avionului. Nu este clar, din fumul rezultat în urma exploziei și din întreruperea înregistrării video, dacă drona a provocat într-adevăr avarii asupra MiG-29, precum și care au fost acestea.
De asemenea, nu este clar dacă acest MiG-29 este cu adevărat utilizat în luptă sau era dezafectat şi lăsat intenționat pe pista aeroportului ca momeală pentru dronele ruseşti.
Alţi analişti OSINT au precizat că cea mai apropiată poziție rusă se afla la aroximativ 70 km de aeroportul unde se aflat staţionat acest MiG-29, dar asta nu înseamnă că drona Lancet a zburat efectiv pe această distanță sau pe o distanță mai mare de atât.
Drona rusească Lancet este probabil una dintre puținele arme rusești care s-au dovedit eficiente pe timpul desfăşurării aşa-zisei ''operațiunii militare speciale'' a Rusiei [n.r. termen pe care Moscova îl folosește pentru a nu face referire la războiului din Ucraina]. De la începutul acestui an, forțele armate rusești au sporit utilizarea dronei Lancet.
La jumătatea lunii iulie au apărut primele informaţii că Rusia și-a triplat producția de muniție de drone Lancet. Drona Lancet a evoluat în ''Izdelie 53'', având acum şi funcţia de a lupta ca parte a unui roi de drone. Acest lucru înseamnă că o singură dronă poate identifica vehicule blindate și poate comunica cu altele, lansând un atac comun asupra acestora.
Drona avansată a fost prezentată recent de producătorul rus de drone Aeroscan. Postul rus de televizine Russia-24 a difuzat o înregistrare video în care prezintă ceea ce spune că este noua dronă kamikaze Italmas (Izdeliye-54), care oferă acum trupelor ruse să lovească ţinte aflate la mare distanţă.
În reportajul difuzat de televiziunea se prezintă linia de asamblare a noilor drone, dar şi câteva imagini de la primele teste efectuate cu drona Italmas.
Inginerii ruşi spun că noua dronă este o versiune mult mai bună a dronei Lancet, deoarece are un motor cu combustie internă pentru a-i crește raza de acțiune și este echipată cu un focos mai mare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News