O dronă de cercetare MQ-4C Triton a SUA monitorizează în Mediterană mișcările Rusiei și transportul de armament în Libia

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Drone MQ-4C Triton, sursă foto: Northrop Grumman
Drone MQ-4C Triton, sursă foto: Northrop Grumman

Potrivit site-ului Itamilradar.com, pe 17.04.2024, drona de cercetare Nothrop Grumman MQ-4C Triton aparținând Forțelor Navale americane, care a sosit recent la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia, a îndeplinit prima misiune în zona Mării Mediterane.

Drona, cu numărul de înregistrare 169659 și indicativul radio TRITON 19, a decolat de la Sigonella și a evoluat deasupra apelor neutre ale Mării Mediterane, la nord de teritoriul Libiei.

În special, aceasta a orbitat deasupra unui raion maritim situat între Libia și Creta, monitorizând situația din estul teritoriului libian, probabil cu o atenție deosebită în urma transporturilor de arme și personal pe care Federația Rusă le-a efectuat în ultimele săptămâni din portul sirian Tartus.

A fost vizată, îndeosebi, zona localității Tobruk, devenită în ultima perioadă poarta de intrare a Federației Ruse în Libia.

Trebuie menționat faptul că evoluțiile semnificative din Libia au trezit un interes deosebit, cu toate că atenția globală rămâne concentrată asupra evenimentelor care se desfășoară în Orientul Mijlociu.

 

Nave de desant rusești au ajuns în Libia din portul Tartus

 

Astfel, pe 12 aprilie, o grupare navală rusă, formată din navele de desant Ivan Green și Otrakovsky, escortate de corveta Merkury, s-a îndreptat spre Libia, venind din portul Tartus.

După ce au sosit la Tobruk, navele rusești au descărcat o cantitate substanțială de echipamente militare, după cum se arată în videoclipurile care circulă online. Acestea au prezentat mașini grele și instalații de artilerie descărcate în portul Cyrenaika.

În urma operațiunilor din Libia, navele rusești au revenit în Siria. Se presupune că aceasta nu este prima livrare suspectă spre Libia. Conform unor informații neconfirmate ar fi vorba despre cea de-a cincea deplasare în zonă a unor nave rusești.

Cu doar câteva zile mai devreme, Sergio Scandura, un jurnalist de la Radio Radicale, renumit pentru acoperirea sa meticuloasă a evenimentelor din centrul Mării Mediterane, a urmărit cargoul rusesc Mekhanik Makarin, care s-a deplasat de-a lungul coastei de est a Libiei, fără o destinație clară, înainte de a se îndrepta spre vest. Acest traseu suspect ridică semne de întrebare cu privire la intențiile din spatele unor astfel de manevre.

De asemenea, este curioasă și lipsa aparentă de reacție a forțelor și mijloacelor participante la Operațiunea IRINI, care este însărcinată tocmai cu stoparea comerțului illicit cu arme către Libia. Chiar dacă nu sunt angajate direct din cauza naturii militare a navelor rusești implicate, tăcerea acestora, atât operațional, cât și în ceea ce privește mediatizarea, este surprinzătoare.

În timp ce dezvăluirile anterioare despre livrarea de avioane rusești de tip MiG-29 către Forțele Aeriene ale Libiei au fost făcute de surse oficiale americane, de data aceasta, sursele OSINT sugerează potențiala înființare a unei baza navale ruse în Libia, vorbind despre o perspectivă care, având în vedere traficul observat, pare din ce în ce mai probabilă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel