Numărul dronelor MQ-9 Reaper dislocate de SUA în România. Posibile misiuni, inclusiv în Ucraina

Eduard Pascu |
Data publicării:
Dronă MQ-9 Reaper a SUA. Foto: U.S. Air Force
Dronă MQ-9 Reaper a SUA. Foto: U.S. Air Force

Pe baza informațiilor publice și punând cap la cap frânturi de date, un blogger specializat în analize militare a ajuns la concluzia că la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii s-ar afla 5 sau 6 drone MQ-9 Reaper care execută misiuni de supraveghere aeriană a zonei din Marea Neagră, Ucraina sau Belarus.

Primele MQ-9 au fost desfășurate în România în iulie 2019. Acestea au fost însoțite de personalul Detașamentului 2 a Grupului 52 de Expediție, pe perioada în care baza poloneză de la Mirosławiec, Polonia, se afla în lucrări de mentenanță. 

Ulterior, pe 4 februarie 2021 la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii a ajuns Escadrila 731 de Atac Expediționar. Aceasta este unitatea permanentă care operează MQ-9 în România.

Pe baza analizei informațiilor de pe rețelele de socializare și a informațiilor publicate de diferite publicații de profil, ”putem determina că există între 5 și 6 drone staționate acolo”, precizează  Ameliairheart.

3. -imagine fara descriere- (drone-campia-turzii_55750200.png)

US Air Force a declarat că dronele MQ-9 Reaper sunt folosite în ”misiuni având în vedere libertatea de manevră în noul spațiu aerian” și ”pentru a se integra cu forțele comune ale Coaliției din regiune”.

Bloggerul precizează că pe baza planurilor de zbor disponibile de la ROMATSA, a stabilit o matrice de sincronizare.

Pe baza acesteia, s-a putut determina aproximativ cât de departe pot zbura dronele de la Câmpia Turzii. US Air Force a declarat că dronele MQ-9 Reaper oferă acoperire 24/7. ”Aceasta înseamnă că trebuie să existe cel puțin o aeronavă în bază tot timpul. Examinând modele de zbor ale dronelor MQ-9 în cadrul misiunilor de supraveghere a frontierelor SUA, știm că durează aproximativ 30 de minute pentru decolare sau aterizare”, se arată în analiză.

Dacă o dronă decolează la ora 09:30 UTC pentru a efectua un zbor, iar la ora 14:30 UTC aterizează pentru realimentare pregătindu-se pentru o a doua misiune, putem face câteva calcule:

În primul rând, o durată de zbor de cinci ore. În al doilea rând, ținând cont că procedurile de decolare și aterizare durează o oră în total, rămâne un timp de misiune de maximum patru ore. Având în vedere viteza de zbor a dronelor MQ-9 de 333,36 km/h, putem aproxima distanța la care poate ajunge aeronava în intervalul de patru ore.

Cu toate acestea, știind că aeronava trebuie să ajungă la baza ei și să înceapă misiunile de supraveghere înainte ca cealaltă să decoleze, distanța maximă la care ar putea ajunge drona trebuie să fie la mai puțin de patru ore de zbor. Dronele de supraveghere (MQ-9, RQ-4) își petrec o mare majoritate a timpului de zbor efectuând scanarea zonelor țintă. Cel mai probabil țintele vizate vor fi în intervalul orar cuprins între două și trei ore de zbor: Ucraina, Belarus sau Marea Neagră.

2. -imagine fara descriere- (zbor-drone-campia-turzii_08783000.png)

Nu se știe cât va dura acest tempo al misiunii. Este posibil ca misiunile dese să fie cauzate de creșterea activității rusești în Ucraina și Marea Neagră.

Din informațiile deținute de DefenseRomania dronele care sunt la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii sunt operate din SUA și nu din România fiindcă la Cluj nu a fost detașată și stația de comandă de la sol a dronelor MQ-9 Reaper.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel