Nouă state europene au semnat crearea Inițiativei Europene de Intervenție Rapidă

H.D. Hartman |
Data publicării:
Militari
Militari

La Luxemburg, unde a avut loc întâlnirea a nouă Miniștrilor europeni ai Afacerilor Externe si ai  Apărării, s-a semnat, ieri, formarea Inițiativei Europene de Intervenție Rapidă.

Concept militar nou propus de către Președintele Macron al Franței în cadrul discursului său programatic de la Sorbona,  inițiativa europeană de Intervenție rapidă prevede formarea unei forțe militare care sa poată fi trimisă rapid în zone de conflict sau de tensiune militară apropiate granițele Uniunii Europene. Grupul țărilor semnatare este format din Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Spania, Portugalia si Olanda.

Obiectivul acestei noi forțe rapide de reacție este în primul rând omogenizarea si operationalizarea forțelor militare de diverse limbi si diferite culturi de comandă. 

Astfel se dorește crearea unei culturi europene comune strategice  care să  fie capabile atât să preveada emergența unor viitoare conflicte cât si să răspundă rapid si eficient la apariția acestora. Această nouă formulă  de co-operare militară va fi diferită si distinctă de pactul european comun de apărare cunoscut sub numele de PESCO (care include toate țările membre UE înafară de Marea Britanie, Danemarca si Malta).

Pentru Marea Britanie noua formulă militară semnată ieri îi permite continuarea colaborării militare cu Uniunea Europeană si după ieșirea din aceasta în  2019, fapt pe care militarii britanici îl doreau foarte mult.

Germania a considerat propunerea franceză importantă si pentru faptul că îi permite o prezență mult mai nuanțată în domeniul apărării unite europene si mai ales îi asigură expansiunea influenței militare în zonele limitrofe uniunii, fără  a mai apela permanent la forțele NATO si experiența acestora.

O europenizare a intervenției militare, distincte si exclusive (încă nedefinite si fără o strategie militară clară)  reprezintă de mai mulți ani o formă subtilă a binomului franco-german de separare a intereselor europene de cele americane si în general de reducere a influenței NATO in spațiile  din imediata vecinătate a Uniunii Europene. În acest sens, Europa imaginează deja o mai mare apropiere de proiectele militar-umanitare ale Națiunilor Unite în raport cu strategia pur defensivă a NATO. Prin această apropiere, Uniunea Europeană va reuși să mascheze mult mai bine conceptele sale ofensive si de prezență militară, ceea ce nici SUA nici NATO nu o pot face fără a fi acuzate de aceeași europeni de imperialism militar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel