Noua corvetă rusă Merkury, predată Marinei. Rusia așteaptă ca Turcia să deschidă strâmtorile pentru a o aduce în Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data publicării:
Corveta rusă Merkury
Corveta rusă Merkury

Șantierul naval nordic din Sankt Petersburg a anunțat, pe 11.05.2023, că noua corvetă Merkury, purtătoare de rachete dirijate, a fost predată Forțelor Navale ale Federației Ruse, fiind destinată Flotei din Marea Neagră.

“Anterior, echipa de predare a corvetei și marinarii militari au finalizat testarea și verificarea echipamentelor navei, a sistemelor de armament și mijloacelor speciale, au efectuat un audit și au pregătit nava pentru preluarea acesteia de către echipaj”, se arată într-un comunicat de presă al șantierului, preluat de agenția de presă Interfax.

Între altele, în acesta se menționează că președintele comisiei de stat de acceptare a navelor, Viktor Ivanov, a semnat actul de recepție a corvetei Merkury.

“După aprobarea actului de recepție, comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiralul Nikolai Evmenov, va stabili data arborării drapelului de  luptă la bordul corvetei”, au anunțat reprezentanții Șantierului naval nordic.

Pe 04 mai, Flota rusă din Marea Baltică a anunțat că Merkury se află în poligoane din Marea Baltică pentru etapa finală a testelor de stat, cu participarea elicopterelor navale.

Pe 15 decembrie 2022, reprezentanții Flotei ruse din Marea Baltică au informat că noua corvetă Merkury a început desfășurarea programului de teste de stat.

Merkury este a cincea corvetă construită la Șantierul naval nordic conform Proiectului 20380, elaborat de Biroul de Proiectare Almaz. Cele patru corvete anterioare, Steregushci, Soobrazitelny, Stoiky și Boiky, se află în serviciul de luptă în dotarea Flotei ruse din Marea Baltică.

Corvetele multifuncționale Proiect 20380 sunt concepute pentru a detecta și distruge submarinele și navele de suprafață ale adversarului, pentru a asigura debarcarea desantului maritim și pentru a îndeplini misiuni în zona maritimă apropiată. Navele de acest tip sunt echipate cu complexe de artilerie, antirachetă, antisubmarin, hidroacustice și cu diverse radare, dispunând și de un hangar pentru un elicopter de tip Ka-27.

La construirea corvetelor a fost întrebuințată tehnologia stealth, care face ca acestea să aibă o vizibilitate redusă pe radare.

Comentariul autorului: Noua corvetă Merkury va fi introdusă în dotarea Diviziei 30 Nave de Suprafață de la Sevastopol aparținând Flotei ruse din Marea Neagră. Din compunerea diviziei mai fac parte cele trei fregate noi Proiect 11356R (Amiral Grigorovici, Amiral Essen și Amiral Makarov), precum și două nave de patrulare mai vechi (Pitlivy și Ladny).

În ultimii ani, din dotarea diviziei au fost scoase trei nave importante, respectiv crucișătorul Moscova (scufundat în Marea Neagră), distrugătorul Kerci (afectat de un incendiu puternic) și nava de patrulare Smetlivy (transformată în muzeu).

Probabil că, ținând cont de faptul că Turcia a închis strâmtorile de la Marea Neagră din cauza conflictului din Ucraina, corveta Merkury nu va ajunge prea curând la Sevastopol. Aceasta va îndeplini misiuni în Marea Baltică sau va fi dislocată în estul Mării Mediterane, în cadrul escadrei rusești aflate în regiune.

Deși nu este dotată cu rachete de croazieră Kalibr, corveta este o navă modernă și dispune de echipamente puternice, între care opt rachete antinavă Uran sau noul complex radar multifuncțional Zaslon.  

Sursa: militarynews.ru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel