Nord Stream 2. Tăriceanu spune că în toate discuțiile din SUA, americanii au atins subiectul gazoductului

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, întors recent dintr-o vizită în SUA, a avut întrevederi cu vicepreședintele Statelor Unite, Mike Pence, dar și cu Ted Cruz, senator republican de Texat și fost candidat la alegerile prezidențiale din 2016.

Într-un interviu acordat DC NEWS, președintele Senatului a mărturisit că subiectul gazoductului Nord Stream 2 a fost prezent în toate discuțiile.

Tăriceanu nu și-a ascuns îngrijorarea cu privire la disputa dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii și a atras atenția că Estul Europei resimte mult mai pregnant amenințările Rusiei în comparație cu Vestul care pare dispus la compromisuri economice.

„În discuțiile pe care le-am avut, subiectul Nord Stream 2 a fost prezent mereu. Poziția SUA este cunoscută. Ei spun că obligația pe care Washingtonul și-a luat-o de a fi furnizorul de securitate în Europa este o decizie care a permis porosperitatea pe continent, prosperitate care este bazată pe securitatea asigurată de NATO”, spune Tăriceanu. El amintește poziția părții americane care a transmis că „a venit vremea să împărțim acest efort”, în contextul în care SUA sunt cele care susțin practic toate cheltuielile NATO.

Dacă Germania ar aloca 2% din PIB cheltuielile pentru apărare a Germaniei ar depăși cheltuielile Rusiei. Eu sunt de-a dreptul îngrijorat să văd această dispută amplificându-se și să văd aceste reacții nervoase în Europa față de Statele Unite. Noi făcând parte din flancul estic al NATO, este subiectul pe care l-am abordat cu oficialii americani, noi simțim mult mai pregnant amenințările pe latura de securitate din partea Rusiei. Simțim mult mai mult agresiunea Rusiei. Acest lucru e valabil în egală măsură cu Polonia și țările baltice”, a mai adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

„Această amenințare este simțită diferit în cadrul Uniunii Europene. Țările vestice par să aibă o disponibilitate de a relua fără prea multe frământări relația cu Rusia, mizând pe această componentă economică, cum este cazul acestei conducte Nord Stream 2. Pun într-un plan secundar aceste amenințări care pentru noi, pentru România, sunt mult mai prezente”, a concluzionat Tăriceanu, potrivit sursei citate.

 

Trump: Germania, prizoniera Rusiei, prin Nord Stream 2

 

Donald Trump a calificat Germania drept "prizonieră" a Rusiei, la începutul summitului NATO de la Bruxelles din iulie anul trecut. Potrivit lui Trump, Germania este "total controlată de Rusia" din cauza acordului său "nepotrivit"cu Moscova privind gazoductul Nord Stream 2.

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Însă mai multe ţări din Estul Europei, în frunte cu Polonia, se opun proiectului Nord Stream 2, care ar urma să ducă la diminuarea tranzitului gazelor naturale ruseşti via Ucraina, denunţând implicaţiile politice ale proiectului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel