Noi detalii despre salvarea unui ostatic, misiune-fulger a aceleiași unități Navy SEAL a Forțelor Speciale care l-a asasinat și pe Osama bin Laden

Eduard Pascu / 27 dec 2020 / 16:08

Membrii forțelor speciale din cadrul Navy SEAL Team Six au desfășurat la sfârșitul lunii octombrie o operațiune fulger pentru eliberarea unui cetățean american luat ostatic în nordul Nigeriei.

În primele ore ale zilei de 31 octombrie 2020, unitatea US Navy SEAL Six a efectuat o operațiune de salvare în nordul Nigeriei, pentru a recupera un cetățean america pe numele său Philip Walton.

Walton e un fermier care a fost răpit din Niger, stat vecin Nigeriei, de șase bărbați înarmați cu puști de asalt AK-47 care au operat de pe motociclete.

Serviciile de informații americane au reușit să-l localizeze în nordul Nigeriei. La scurt timp după ce președintele SUA a fost informat, o unitate de elită a Forțelor pentru Operațiuni Speciale ale SUA a primit aprobarea pentru o intervenție de recuperare a cetățeanului. Potrivit serviciilor de informații, răpitorii urmau să solicite o sumă de bani pentru eliberarea acestuia, fie să-l vândă pe Philip Walton unui grup terorist din Nigeria, potrivit surselor citate de special-ops.org.

 

Operațiunea Navy SEAL. SEAL Six l-a asasinat și pe Osama bin Laden


Operațiunea a fost rezultatul cooperării guvernelor din SUA, Niger și Nigeria. CIA a furnizat informații care conduceau la locul unde se afla Walton, iar militari din cadrul forțelor speciale ale Marinei au efectuat recuperarea cetățeanului american.

Unitatea SEAL Six este aceeași unitate care a operat bine-cunoscuta misiune Neptune Spear în 2011 (n.red. -  nume de cod al misiunii Geronimo în care a fost anihilat Osama bin Laden), dar și salvarea căpitanului de navă Richard Phillips, luat ostatic de pirații somalezi în 2009.

Raidul Forțelor Speciale a fost efectuat în primele ore ale zilei de 31 octombrie 2020, când încă nu se luminase de ziuă. Luptătorii americani de elită au fost parașutați dintr-un avion de transport al US Air Force. Ostaticul american luat prizonier era păzit de 7 bărbați înarmați.

Militarii Forțelor Speciale au deschis focul, iar în timpul unei incursiuni extrem de rapide, au fost uciși șase dintre răpitori iar unul a scăpat. Niciun militar american nu a fost rănit în timpul operațiunii.

„Toți răpitorii care au fost împușcați au murit înainte să realizeze ce se întâmplă”, a declarat pentru ABC News o altă sursă apropiată acestei operațiuni.

La scurt timp după ce presa a scris despre operațiune, aceasta a fost confirmată oficial de Jonathan Hoffman, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, dar și de președintele SUA, Donald Trump.

 

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy