Noi detalii despre salvarea unui ostatic, misiune-fulger a aceleiași unități Navy SEAL a Forțelor Speciale care l-a asasinat și pe Osama bin Laden

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Membrii forțelor speciale din cadrul Navy SEAL Team Six au desfășurat la sfârșitul lunii octombrie o operațiune fulger pentru eliberarea unui cetățean american luat ostatic în nordul Nigeriei.

În primele ore ale zilei de 31 octombrie 2020, unitatea US Navy SEAL Six a efectuat o operațiune de salvare în nordul Nigeriei, pentru a recupera un cetățean america pe numele său Philip Walton.

Walton e un fermier care a fost răpit din Niger, stat vecin Nigeriei, de șase bărbați înarmați cu puști de asalt AK-47 care au operat de pe motociclete.

Serviciile de informații americane au reușit să-l localizeze în nordul Nigeriei. La scurt timp după ce președintele SUA a fost informat, o unitate de elită a Forțelor pentru Operațiuni Speciale ale SUA a primit aprobarea pentru o intervenție de recuperare a cetățeanului. Potrivit serviciilor de informații, răpitorii urmau să solicite o sumă de bani pentru eliberarea acestuia, fie să-l vândă pe Philip Walton unui grup terorist din Nigeria, potrivit surselor citate de special-ops.org.

 

Operațiunea Navy SEAL. SEAL Six l-a asasinat și pe Osama bin Laden


Operațiunea a fost rezultatul cooperării guvernelor din SUA, Niger și Nigeria. CIA a furnizat informații care conduceau la locul unde se afla Walton, iar militari din cadrul forțelor speciale ale Marinei au efectuat recuperarea cetățeanului american.

Unitatea SEAL Six este aceeași unitate care a operat bine-cunoscuta misiune Neptune Spear în 2011 (n.red. -  nume de cod al misiunii Geronimo în care a fost anihilat Osama bin Laden), dar și salvarea căpitanului de navă Richard Phillips, luat ostatic de pirații somalezi în 2009.

Raidul Forțelor Speciale a fost efectuat în primele ore ale zilei de 31 octombrie 2020, când încă nu se luminase de ziuă. Luptătorii americani de elită au fost parașutați dintr-un avion de transport al US Air Force. Ostaticul american luat prizonier era păzit de 7 bărbați înarmați.

Militarii Forțelor Speciale au deschis focul, iar în timpul unei incursiuni extrem de rapide, au fost uciși șase dintre răpitori iar unul a scăpat. Niciun militar american nu a fost rănit în timpul operațiunii.

„Toți răpitorii care au fost împușcați au murit înainte să realizeze ce se întâmplă”, a declarat pentru ABC News o altă sursă apropiată acestei operațiuni.

La scurt timp după ce presa a scris despre operațiune, aceasta a fost confirmată oficial de Jonathan Hoffman, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, dar și de președintele SUA, Donald Trump.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel