Vladimir Putin declară că vrea negocieri de pace, dar fără ca luptele să se oprească.
„Este un semn pozitiv că rușii au început în sfârșit să se gândească la încheierea războiului. Întreaga lume așteaptă acest lucru de foarte mult timp. Iar primul pas pentru a pune capăt cu adevărat oricărui război este un armistițiu”, a scris Zelenski pe rețeaua X.
„Nu are rost să continuăm masacrele nici măcar o singură zi. Ne așteptăm ca Rusia să confirme un armistițiu – complet, durabil și fiabil – începând de mâine, 12 mai, iar Ucraina este pregătită să se întâlnească”, a adăugat el.
Armistițiu necondiționat, cer și liderii europeni
Prim-ministrul polonez Donald Tusk a comentat propunerea lui Vladimir Putin: „Ca răspuns la apelul nostru, rușii au propus începerea negocierilor de pace pe 15 mai. Cu toate acestea, lumea așteaptă o decizie unanimă privind un armistițiu imediat și necondiționat. Ucraina este pregătită. Gata cu victimele!” a declarat Tusk.
Un mesaj similar l-a adresat și președintele francez. Emmanuel Macron a subliniat că „nu pot exista negocieri (de pace) atât timp cât armele vorbesc”.În postarea sa de pe Platforma X, președintele francez a indicat că pe 10 mai, la Kiev și împreună cu președintele american Donald Trump, a fost făcută o propunere clară - un armistițiu necondiționat de 30 de zile, începând de luni, 12 mai. ”Un armistițiu necondiționat, prin definiție, nu implică negocieri”, a declarat președintele francez reporterilor în timp ce cobora dintr-un tren în orașul polonez Przemysl, după întoarcerea din Ucraina.Când a fost întrebat dacă aceasta a fost o tactică de tergiversare, el a răspuns: „Da, da, așa este”.
La rândul său, Cancelarul Friedrich Merz a transmis că simpla intenție a Rusiei de a discuta ”este un prim pas bun. Dar nu este deloc suficient.” ”Ne așteptăm ca Moscova să fie de acord acum cu un armistițiu. Acest lucru este esențial înainte de a începe un dialog autentic. Discuțiile nu pot începe până când armele nu se vor amuți”, se arată în postarea lui Merz.
Context:
În urma reuniunii „Coaliției de Voință”, desfășurate sâmbătă, 10 mai, la Kiev, peste 20 de lideri ai unor țări au participat la un apel comun, cerând Rusiei să declare un armistițiu necondiționat de 30 de zile, începând cu 12 mai. Amintim că principalii susținători ai Ucrainei - președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz, prim-ministrul britanic Keir Starmer și prim-ministrul polonez Donald Tusk - au mers împreună la Kiev, sâmbătă, pentru a-și declara susținrea făță de Ucraina.
Ca răspuns, Putin a propus în schimb ca discuțiile directe dintre Rusia și Ucraina să aibă loc la Istanbul, Turcia, joi, 15 mai, fără condiții prealabile.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminică, într-o convorbire telefonică cu omologul său francez, Emmanuel Macron, că țara sa este pregătită să găzduiască posibile discuții de pace între Ucraina și Rusia. Erdogan a declarat în timpul întâlnirii că s-a atins un „punct de cotitură istoric” pe calea către încheierea războiului dintre Ucraina și Rusia și că această oportunitate „ ar trebui valorificată”.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News