Nave NATO intrate în Marea Neagră, monitorizate atent de flota Rusiei. Moscova acuză ”politica neprietenoasă” a Occidentului

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Flota rusă din Marea Neagră, cu baza la Sevastopol (în Crimeea), a început supravegherea unui grup de nave NATO, care a intrat joi în apele Mării Negre.

Este vorba de două nave din cel de-al doilea grup naval permanent al NATO (SNMG2) - fregata marinei regale canadiene "Toronto" şi fregata marinei spaniole "Santa Maria". De asemenea, joi a intrat în Marea Neagră şi distrugătorul marinei olandeze "Evertsen". Acestea sunt însoţite de fregata turcă Yildirim. Mai devreme, portalul Bosphorus Naval News informa că din acest grup naval face parte şi nava bulgară Drazki.

De partea rusă, operaţiunea de supraveghere a grupului naval al Alianţei Nord-Atlantice este realizată de navele "Ivan Hurs' şi "Vasili Bâkov' din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră.

Anterior, comandamentul naval unificat al Alianţei a explicat prezenţa mai multor nave în apele Mării Negre prin faptul că acestea urmează să participe la exerciţiul anual SEA SHIELD şi în scopul unor antrenamente pentru o mai bună coordonare cu ţările partenere Ucraina şi Georgia.

Experţi ruşi, citaţi de portalul Gazeta.ru, au apreciat că această acţiune a NATO este destinată să demonstreze sprijinul 'Occidentului colectiv' pentru actualul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, care candidează pentru al doilea mandat în alegerile de duminică.

Analistul politic Vasili Dandâkin, căpitan de rangul I în rezervă, consideră că acest grup de nave NATO în apropierea graniţelor ruse indică faptul că ţările occidentale au decis să-şi continue politica 'neprietenoasă' faţă de Rusia.

La rândul său, expertul militar rus Aleksandr Hrolenko consideră că navele NATO nu se vor apropia de apele teritoriale ruse din largul peninsulei Crimeea şi în decurs de trei zile vor înainta 'foarte atent' spre portul Odesa, unde urmează să acosteze la 1 aprilie.

Situaţia din regiunea Mării Negre s-a tensionat, în special, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 şi militarizarea puternică a acesteia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel