Nava spațială sovietică Kosmos 482 s-a prăbușit necontrolat pe Pământ

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Cosmos 482 / Kosmos 482 - Foto: NASA.gov
Cosmos 482 / Kosmos 482 - Foto: NASA.gov

Nava spațială sovietică Kosmos 482 trebuia să aterizeze pe Venus în anii 1970, dar operațiunea a eșuat, așa că obiectul a petrecut ani de zile pe orbita Pământului printre mii de resturi spațiale.

Încă nu se știe unde a căzut nava spațială și cât din sondă a supraviețuit reintrării în atmosferă.

Nava spațială sovietică Kosmos 482 s-a prăbușit necontrolat pe Pământ astăzi, sâmbătă, anunță AP.

Kosmos 482, de dimensiunea unei mașini, a fost lansată în spațiu acum mai bine de o jumătate de secol, în martie 1972 și trebuia să aterizeze pe Venus în anii 1970, dar nu a părăsit niciodată orbita Pământului din cauza unei defecțiuni a rachetei.

Serviciul de supraveghere și urmărire spațială al Uniunii Europene a confirmat reintrarea navei spațiale în atmosferă după ce aceasta a părăsit orbita Pământului. 

Încă nu se știe unde a căzut nava spațială și cât din ea a supraviețuit prin atmosferă.

NASA estima că cea mai mare parte a traiectoriei de reintrare se va derula deasupra oceanelor Pacific, Atlantic și Indian, dar ar putea reintra și deasupra unor părți din America de Nord și de Sud, Europa, Asia sau Australia. Dar chiar și agenția spațială americană recunoștea că gradul de incertitudine privind punctul de reintrare în atmosferă era unul semnificativ. 

 

Dacă scutul termic nu e defect, „un obiect metalic de jumătate de tonă va cădea din cer”

 

Experții estimau că o parte a navei sau chiar întreaga navă ar putea cădea la pământ, deoarece aceasta a fost construită pentru a rezista unei aterizări pe Venus, cea mai fierbinte planetă din sistemul solar.

Potrivit astrofizicianului Jonathan McDowell de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, ar fi fost mai bine dacă scutul termic s-ar fi defectat, deoarece atunci nava spațială s-ar fi ars la reintrare. Altfel, „un obiect metalic de jumătate de tonă va cădea din cer”, a avertizat el.

În același timp, oamenii de știință se îndoiesc că parașuta cu care este echipată sonda ar funcționa după 53 de ani.

Conform dreptului internațional, Rusia – în calitate de succesor legal al Uniunii Sovietice – rămâne proprietarul și partea responsabilă pentru Kosmos 482 , conform Tratatului privind spațiul cosmic din 1967. Asta înseamnă, de asemenea, că, dacă cineva găsește fragmente din sondă, ar trebui să le returneze proprietarului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel