NATO, pregătită să reacționeze la două scenarii negative în Ucraina. Una dintre liniile roșii vizează și R. Moldova, arată o analiză la Republica

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Exercițiul NATO Dynamic Front 23
Exercițiul NATO Dynamic Front 23

Pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, Alianța Nord-Atlantică (NATO) a definit condițiile în care va lua în considerare trimiterea de trupe pentru a ajuta Kievul.

Așa cum se mai arăta și într-o serie de analize anterioare, surprinse și de DefenseRomania, Rusia ar putea testa capacitatea de răspuns a Vestului, care este prins de problemele electorale din Europa și SUA.

Citând surse anonime, ziarul italian la Reppublica relatează despre scenariile cele mai sumbre care ar putea determina Alianța să trimită forțe militare în Ucraina.

Este pentru prima dată când Alianța Nord-Atlantică a marcat, chiar dacă într-un mod confidențial, anumite linii roșii, a căror încălcare de către Rusia ar putea însemna un răspuns mai ferm din partea NATO.

Publicația italiană nu a dezvăluit de unde a obținut informația, dar explică faptul că planurile menționează în mod special două linii roșii.

Cu toate acestea, Secretarul general al NATO, declara zilele trecute, că scopul Alianței este sprijinirea Ucrainei fără a eacalada situația în regiune.

„NATO nu are intenția de a fi direct implicată în conflict. Avem două sarcini principale: să sprijinim Kievul și să împiedicăm răspândirea războiului dincolo de Ucraina. Președintele Putin nu a crezut că îi vom oferi atât de mult ajutor lui Zelenski, dar, în același timp, am spus clar că nu vom trimite trupe. Ucraina nu ne-a cerut acest lucru, ne cer sprijin, muniție și artilerie ofensivă”, arata oficialul NATO.

 

Intervenția Belarusului în conflict

Prima ar fi intervenția unui stat terț în războiul din Ucraina. Scenariul cel mai probabil ar fi implicarea Belarusului.

În cazul unei breșe a frontului pe direcția nord-vest, ar putea fi deschis un coridor tocmai între Ucraina și Belarus, iar Alianța nu vrea ca țara condusă de Alexandr Lukașenko să profite de acest lucru. Potrivit evaluărilor NATO citate de la Republica, granița dintre Rusia și Ucraina ar fi, odată cu implicarea Belarusului în conflict, prea lungă și vulnerabilă.

 

O provocare majoră în Republica Moldova sau în zona Baltică

A doua linie roșie ar fi atunci o provocare militară împotriva țărilor baltice și a Poloniei, sau chiar un atac țintit asupra Moldovei, care ar putea veni doar după o ofensivă reușită asupra Odesei.

”Nu trebuie să fie neapărat o invazie, ci și doar o incursiune militară pentru a testa reacția occidentală. O încercare care ar putea fi făcută și de a testa capacitatea de reacție a Occidentului. Alianța nu ar fi dispusă să tolereze o asemenea agresiune”, se arată în materialul publicației italiene.

În text, evaluarea subliniază de mai multe ori că în cadrul NATO este vorba despre o poziționare preventivă, al cărei scop principal este descurajarea Rusiei. Cu toate acestea, necesitatea intervenției în Ucraina nu poate fi exclusă.

Ipoteza prăbușirii militare a trupelor ucrainene nu poate fi exclusă (chiar dacă probabilitatea este una scăzută). De aceea este vital ca liderii occidentali să-i transmită un mesaj clar lui Vladimir Putin: una este să pătrunzi adânc în teritoriile estice, alta este să cucerești Kievul, Odesa sau să implici în război state terțe. Cu alte cuvinte: Ucraina nu poate pierde, iar NATO este gata să intervină direct pentru a evita prăbușirea Kievului.

Președintele francez Emmanuel Macron, de exemplu, a vorbit deschis de mai multe ori despre posibilitatea de a trimite militari occidentali în Ucraina.

Planurile despre care vorbește la Republica nu sunt publice, dar publicația italiană a încercat să-i smulgă o declarație pe acest subiect șefului NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu:

Dacă ar fi implicate alte țări, precum Belarus sau Moldova?

„Scopul este de a sprijini Ucraina și de a preveni escaladarea. Am făcut acest lucru cu succes până acum și vom continua.”

Există o linie roșie care nu poate fi depășită?

„Pentru a fi clar, am prevenit un atac armat asupra NATO de când ne-am născut, acum 75 de ani. Prevenirea războiului a fost un succes. Principala noastră sarcină nu este să purtăm război, ci să îl prevenim cu o descurajare excepțională. Pentru a avea o descurajare credibilă trebuie să avem o apărare credibilă. Acesta este motivul pentru care trebuie să investim.Investițiile ne permit să prevenim războiul, dar și să respectăm Tratatul nostru care prevede un răspuns în cazul în care unul dintre aliați suferă un atac”, a răspuns oficialul NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel