România va găzdui un Grup de luptă al NATO. MApN: Am finalizat operaţiunile necesare declarării capacităţii operaţionale iniţiale

S.I. Catalin |
Data publicării:

Statul Major al Forţelor Terestre (SMFT) a finalizat operaţiunile necesare declarării capacităţii operaţionale iniţiale (IOC) a Grupului de luptă al NATO care va fi constituit în România, în cadrul măsurilor aliate de întărire a vigilenţei pe Flancul estic - enhanced Vigilance Activities (eVA).

Capacitatea operaţională iniţială realizată de SMFT este fundamentată pe baza autorităţii pe care comandantul suprem al Forţelor Aliate în Europa (SACEUR) o are pentru a coordona toate activităţile aliate de întărire a vigilenţei la nivelul NATO, se precizează într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN)

Potrivit MApN, măsurile de creştere a vigilenţei (eVA) implementate de NATO reprezintă "un mesaj decisiv al coeziunii şi determinării alianţei".

"Aceste măsuri defensive au rolul de a creşte gradul de pregătire şi prevenire a oricăror tipuri de agresiuni la adresa Alianţei şi de a demonstra cu claritate angajamentul ferm al NATO pentru apărarea tuturor aliaţilor", se subliniază în comunicatul MApN. 

 

Constituirea unui grup tactic în România pentru regiunea Mării Negre

 

Săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă la Bruxelles cu premierul britanic Boris Johnson, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că miniştrii apărării din cadrul Alianţei vor discuta săptămâna aceasta "despre o întărire a securităţii în partea de sud-est a Alianţei, prin constituirea unui grup tactic în România pentru regiunea Mării Negre".

Această declaraţie venea în contextul în care NATO consideraă că desfăşurarea militară rusă din apropierea Ucrainei şi din Belarus reprezintă "un moment periculos pentru securitate în Europa".

"Ne vom apăra şi proteja toţi aliaţii. O nouă agresiune a Rusiei (împotriva Ucrainei) ar conduce la o întărirea a prezenţei NATO, nu la o diminuare", a precizat atunci secretarul general al Alianţei.

Jens Stoltenberg a subliniat că Rusia trebuie să aleagă între o soluţie diplomatică la criza privind Ucraina sau sancţiunile economice ale Occidentului şi o prezenţă militară sporită a forţelor NATO în ţările din estul Europei care sunt membre ale Alianţei.

"Rusia are de făcut o alegere: fie o soluţie diplomatică, pentru care suntem dispuşi să stăm la masă (negocierilor), fie o confruntare, dar atunci va plăti un preţ ridicat", a declarat Stoltenberg.

"Miniştrii apărării din cadrul Alianţei vor discuta săptămâna viitoare despre o întărire a securităţii în partea de sud-est a Alianţei, prin constituirea unui grup tactic în România pentru regiunea Mării Negre", a anunţat săptămâna trecută Jens Stoltenberg.

Mai mulţi membri ai Alianţei au decis să aloce mai multe resurse pentru forţa de reacţie rapidă a NATO, ceea ce "va permite să avem întăriri rapide şi o capacitate de reacţie crescută", a precizat Stoltenberg.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel