Narativul propagandei ruse în România: De la colonie la Deveselu. Răzvan Munteanu: Rusia nu vorbește de Kaliningrad și Crimeea

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, pagina oficială de Facebook
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, pagina oficială de Facebook

Profesorul Răzvan Munteanu, analist de politică externă și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), a făcut o analiză a războiului informațional purtat de Federația Rusă în regiune.

Răzvan Munteanu a subliniat că strategia propagandei ruse în regiune e adaptată și diferă de la stat la stat. 

Obiectivul e slăbirea UE și NATO, iar pentru că Moscova nu o poate face din punct de vedere politic și economic, apelează la propagandă pentru discreditare. Profesorul Răzvan Munteanu a amintit în acest sens că PIB-ul pe cap de locuitor în România este mai mare decât în Federația Rusă, în contextul în care cea din urmă are rezerve de gaz și petrol imense.

„Încercând să destabilizeze NATO și UE din interior, Moscova face ceea ce se pricepe cel mai bine: propagandă, dezinformare, fake news. Strategia Rusiei diferă de la un stat la altul. Spre exemplu în Cehia unde nu există asemenea divergențe istorice precum în Polonia sau România, Rusia e prezentată ca o alternativă economică și politică”, a precizat Răzvan Munteanu, în cadrul emisiunii „Pe Paln Extern”, difuzată la finalul săptămânii trecute de DC News.

Analistul continuă și arată că „în România nu se poate promova un asemenea narativ. S-a încercat, dar nu s-a reușit. Ideea că Rusia poate fi un partener pentru România, ca o alternativă la SUA spre exemplu ori la NATO, în țara noastră nu prinde”.

În acest context, în România, „Rusia nu mai vine și se prezintă ca o alternativă ci vine și schimbă narativul. Spune că ne-am pierdut suveranitatea, că suntem o colonie a SUA, a Occidentului, a NATO. E un narativ fals, atenție! Motiv pentru care (n.r. - instrumentele de propagandă) elogiază discursuri cu privire la perioada comunistă și cât de bine era atunci”, arată Răzvan Munteanu.

 

Scutul de la Deveselu, între un joc strategic militar și propagandă

 

Astfel, analistul consideră că tema sistemului american defensiv Aegis Ashore, cunoscut ca scutul de la Deveselu, este un „joc strategic din punct de vedere al desfășurării forțelor militare”. Dar dincolo de acest lucru, subliniază Răzvan Munteanu, impactul de propagandă este unul imens.

„Unul dintre principalele narative ale propagandei ruse din România este scutului de la Deveselu. Înainte de acest scut România nu era pe front page-ul (n.r. - prima pagină) intereselor Federației Ruse în regiune. Erau concentrați foarte mult pe Polonia, Ungaria etc. Până la implementarea scutului, România nu era atât de mult în vizorul Federației Ruse.

Dar din acel moment România a început să conteze strategic. Iar propaganda Federației Ruse încearcă să discrediteze acest scut defensiv de apărare care se află pe teritoriul României”, punctează Răzvan Munteanu.

Acesta precizează că mașinăria de propagandă încearcă să inducă ideea că scutul de la Deveselu, „scut defensiv care ar face fericită orice alianță militară dacă ar dispune de el”, e transformat într-o amenințare pentru securitatea regională.

Scopul scutului e tocmai de a asigura securitate, în timp ce propaganda rusă încearcă să îl transforme într-un generator de insecuritate. În primul rând, scutul e defensiv, acest lucru e clar. Forțele Federației Ruse din regiune nu se compară cu acest scut”, a precizat Răzvan Munteanu, care amintit de militarizarea Kaliningradului și Crimeei.

„Ei evită să discute aceste lucruri. Sunt o mult mai mare amenințare pentru securitatea regională trupele ruse din Transnistria decât scutul de la Deveselu”, a conchis Răzvan Munteanu.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel