Shahed nu pot fi doborâte de-a lungul Niprului: Rușii le lansează noaptea și dronele zboară prea jos

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata rusă folosește orice avantaj pentru a maximiza șansele de reușită ale dronelor iraniene Shahed, denumite și ”mopede zburătoare”. 

Deși sunt aparate de zbor mai degrabă rudimentare, dronele iraniene Shahed-136/139 au provocat distrugeri importante Ucrainei.

Nu sunt rapide (viteza lor este de 150 km/h), nu au tehnologie avansată încorporată și nu sunt foarte silențioase, ba din contră, produc un zgomot puternic, asemănător unei motorete, din cauza motorului chinezesc, o copie a motorului L550e construit de compania germană Limbach Flugmotoren.

Totuși, dronele kamikaze iraniene au o calitate esențială - sunt extrem de numeroase. Rușii lansează zeci de astfel de drone, calculând că majoritatea vor fi doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, dar că un procent de 10-15% dintre acestea vor trece de focul inamic și vor provoca pagube instalațiilor civile ucrainene.

 

Zboară jos și pe timpul nopții

 

În plus, cel mai adesea, militarii ruși se folosesc de lăsarea nopții și de relief pentru a păcăli apărătorii ucraineni.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, colonelul Yuri Ignat, a declarat, că rușii lansează noaptea dronele kamikaze, de-a lungul albiei râului Nipru, pentru că acolo sunt mai greu de detectat de radar.

Întrebat fiind de ce Apărarea Aeriană nu doboară UAV-urile în timp ce se deplasează de-a lungul Dnipro, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene a explicat cât de dificil este să reperezi și să distrugi ”shahezii” care zboară în acest mod.

Dronele devin mai puțin vizibile pe radar, pe măsură ce se lasă mai aproape de sol. Dacă vrei să trăiești, te lași mai jos. Antena radar care detectează ținta nu o va vedea dacă ținta zboară sub nivelul antenei", a arătat Ignat.

 

Problemele nu se încheie aici

 

Situația ucrainenilor este destul de complicată și sub un alt aspect - Shahed sunt drone relativ ieftine (aprox. 20 mii de dolari/bucata), iar asta înseamnă că Rusia poate ”arunca” sute de astfel de aparate de zbor care să epuizeze, atât moral cât și ca număr de rachete, apărarea antiaeriană. Șeful unei companii de consultanță ucrainene, citat de NYT, a estimat că te costă de până la șapte ori mai mult să dobori o dronă cu o rachetă decât să lansezi una

Prin comparație, costul tragerii unei rachete sol-aer variază de la 140.000 de dolari, pentru sistemul sovietic S-300, până la jumătate de milion de dolari, cât costă o rachetă de la un NASAMS, folosit chiar și în ultimele atacuri, pentru a contracara dronele iraniene.

Totuși, calculul ar trebui să țină seama și de alte variabile precum pagubele pe care le-ar putea produce dronele Shahed, dacă acestea ar lovi elemente de infrastructură critică. Astfel, costă mult mai puțin, de exemplu, să dobori o dronă decât să reparați o centrală electrică distrusă, remarca consultantul ucrainean citat de NYT.

 

Aplicația ePPO, ineficientă noaptea

 

Ignat spune că cetățenii nu pot să adauge informații în aplicația ePPO.

Cel mai adesea, dronele zboară noaptea, ucrainenii le pot detecta doar prin sunet. Cel mai important lucru pentru cetățeni este să se protejeze și să rămână în adăposturi, explică colonelul. Chiar și cu apărare antiaeriană eficientă 100%, fragmentele cad și pot distruge mașini, clădiri și viețile oamenilor. Când racheta lovește ținta, nu o distruge instantaneu.

”Așa funcționează armele antiaeriene. Elementele sale pătrund în fuzelajul unei rachete sau al unei drone, racheta își pierde datele aerodinamice și cade. Focosul său nu se distruge neapărat când se ciocnește de o rachetă antiaeriană. Adică acest focos și fragmente ale rachetei antiaeriene cad la pământ”, avertizează Igrant, citat de media ucraineană.

În noaptea noului an, sistemul de apărare aeriană ucraineană a doborât 84 de drone inamice, cu o rată de succes de 100%.

În același timp, Forțele Aeriene subliniază că, cu o asemenea intensitate a inamicului, Ucraina va avea nevoie de mai multe mijloace de apărare aeriană pentru a contracara eficient această armă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel