Rusia confirmă că a trimis soldaţi în Venezuela

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Prezenţa ''specialiştilor ruşi'' în Venezuela are loc în baza unui acord de cooperare tehnico-militară între cele două ţări, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, Maria Zaharova, informează Reuters şi RIA Novosti.

,,Prezenţa specialiştilor ruşi pe teritoriul Venezuelei este reglementată de acordul dintre guvernul Federaţiei Rusă şi cel al Venezuelei privind cooperarea tehnico-militară, semnat în mai 2011 şi care a trecut prin toate procedurile de ratificare ale ambelor state", a subliniat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

Potrivit Mariei Zaharova, declaraţia Organizaţiei Statelor Americane, care a acuzat Federaţia Rusă de intervenţie militară în Venezuela şi de încălcarea suveranităţii acesteia, este "angajată politic", cele două ţări cooperând strict în cadru legal.

"Nu este necesară o aprobare suplimentară din partea Adunării Naţionale a Venezuelei pentru paşii în vederea dezvoltării cooperării tehnico-militare, întreprinşi în cadrul respectivului acord", a mai susţinut aceasta.

Două avioane ruseşti transportând circa 100 de militari şi 35 de tone de echipamente au sosit duminică la Caracas ,,în cadrul cooperării tehnice şi militare cu Venezuela''.Un oficial venezuelean a declarat pentru Associated Press, sub rezerva anonimatului, că militarii ruşi au sosit la Caracas pentru probleme legate de mentenanţa echipamentelor livrate de Rusia Venezuelei, precum şi pentru a discuta chestiuni legate de instruirea (militarilor venezueleni) şi strategie.


În grava criză economică şi politică pe care o traversează, Venezuela este sprijinită de Rusia şi China, principalii creditori ai guvernului lui Nicolas Maduro.

Peste 50 de ţări din întreaga lume l-au recunoscut ca lider legitim al Venezuelei pe şeful Adunării Naţionale (parlament), opozantul Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie, cu intenţia de a organiza un nou scrutin, calificându-l pe Nicolas Maduro drept ''uzurpator''.

De la sosirea la putere a fostului preşedintele venezuelean Hugo Chavez, la începutul anilor 2000, Rusia şi-a întărit cooperarea militară cu Venezuela prin trimiterea de personal şi echipamente. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel