Moscova ar putea testa articolul 5 al NATO, inclusiv prin operațiuni de tipul "omuleților verzi", spune șeful serviciilor de informații germane

Armata rusă, photo: Ministerul Apărării din Rusia
Armata rusă, photo: Ministerul Apărării din Rusia

Rusia ar putea încerca să testeze articolul 5 al NATO privind apărarea colectivă a membrilor NATO, consideră șeful serviciilor de informații germane, Bruno Kahl. Potrivit acestuia, Moscova nu ar face acest lucru prin lansarea unui război deschis, ci printr-o operațiune militară parțială izolată. 

„Utilizarea extinsă de către Rusia a practicilor hibride ridică riscul ca NATO să ia în considerare în cele din urmă declanșarea articolului 5 privind apărarea reciprocă. În același timp, creșterea potențialului militar al Rusiei înseamnă că o confruntare directă cu NATO devine o posibilitate pentru Kremlin”, a declarat Kahl la evenimentul de miercuri al think-tank-ului berlinez DGAP.

Pe baza articolului 5, membrii NATO consideră un atac armat împotriva unuia sau mai multor dintre ei ca un atac împotriva tuturor și se angajează în acest caz să contribuie la ajutorul membrilor atacați. Dacă atacurile cibernetice sau incendiile rusești înregistrate în toată Europa nu duc la lansarea acestuia, Kahl consideră că liderul rus Vladimir Putin ar putea testa în mod direct validitatea articolului. Potrivit acestuia, ar face acest lucru cu un atac parțial, nu cu o invazie deschisă a unui membru NATO, relatează Reuters.

Ce spune articolul 5

Cităm din Tratatul Atlanticului de Nord:

„Părțile contractante au convenit că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord.

Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunoştinţă Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după adoptarea de către Consiliul de Securitate a măsurilor necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale".

Pentru ca articolul 5 să fie activat, articolul 4 (consultarea partenerilor NATO) trebuie mai întâi declanșat și trebuie să existe dovezi că atacul asupra teritoriului statului afectat provine efectiv din străinătate. Statul în cauză va solicita apoi aplicarea articolului 5. Solicitarea va fi evaluată de Consiliul Nord-Atlantic, în cadrul căruia fiecare dintre membri este reprezentat de unul dintre reprezentanții săi. Acest consiliu ia decizii în unanimitate. Nu toate statele membre pot fi implicate în vreun răspuns.

 

Rusia ar putea să testeze reacția Alianței prin acțiuni hibride

 

„Din punctul de vedere al Rusiei, obiectivul este ca un atac rusesc și articolul 5 să rămână inutil. Nu trebuie să trimită tancuri spre vest pentru a atinge acest obiectiv. Trimiți omuleții verzi în Marea Baltică pentru a proteja minoritatea rusă presupusa amenințată sau mutați granițele pe Svalbard”, a explicat Kahl.

Șeful serviciilor de informații germane consideră că Rusia va putea ataca NATO până la sfârșitul deceniului.

În plus, războiul din Ucraina va pune Moscova la comanda unor trupe întărite de luptă, făcând forțele sale tradiționale și mai periculoase. „Nu am văzut niciun semn că Rusia va intra în război, dar dacă astfel de sentimente vor predomina în guvernul de la Moscova, riscul unei confruntări militare va crește în următorii ani”, a adăugat Kahl.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel