Modul interesant cum Ucraina folosește tancurile occidentale. Gen. (r.) Bălăceanu: Să ne așteptăm la Abrams pierdute. Nu uitați că SUA au trimis versiuni vechi

Darius Muresan |
Data publicării:
Tancuri M1 Abrams / U.S. Army,  Sgt. Steve Johnson, flickr
Tancuri M1 Abrams / U.S. Army, Sgt. Steve Johnson, flickr

Tancurile americane Abrams au ajuns în Ucraina, dar nimeni nu se așteaptă ca ele să fie un punct de cotitură pe un front de 1.000 de kilometri. Totuși, importanța lor e una însemnată pentru forțele de apărare ale Ucrainei. 

Astfel, în contextul versiunii mai vechi pe care SUA au livrat-o Ucrainei, dar și a liniilor de apărare ruse fortificate fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial, nu e exclus ca în viitor Abrams să aibă și pierderi. În fond nu există tehnică invincibilă.

Acest lucru a fost remarcat și de generalul (r.) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est și președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, prezent recent la podcastul Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania.

„Tancurile (n.r. - Abrams americane) nu vor fi ultima versiune. Vor fi M1A1 nu M1A2 sau să ajungem la ultima variantă M1A2 SEPv3. Ele pot avea și pierderi, așa cum au avut și tancurile Leopard. Dar ele rămân însă importante pentru capacitatea de lovire”, precizează generalul (r.) Bălăceanu.

Așa s-a întâmplat și cu blindatele Bradley, sau cu tancurile Leopard sau Challenger. De precizat că la începutul lunii septembrie au apărut primele imagini cu un tanc britanic Challenger lovit pe frontul din Ucraina de către ocupantul rus.

E de așteptat ca această situație normală în contextul unui război de asemenea amploare să fie speculată la maximum de către propaganda rusă. 

Interesant e însă și modul în care ucrainenii au integrat tancurile occidentale.

 

Modul interesant cum ucrainenii au integrat tancurile occidentale. Nu există brigăzi de tancuri, ci ele sunt o componentă în cadrul brigăzilor mecanizate

 

2. Tanc Leopa... (militari-ucraineni-tancuri-leopard1a5_25911600.jpg)

Tanc Leopard 1A5 aflat în serviciul ''Forțelor de Desant Aerian'' ale Forțelor Armate Ucrainene, septembrie 2023. Sursa Foto: ArmyInform.

Fostul comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est a subliniat la DefenseRomania că ucrainenii nu operează brigăzi de tancuri după primirea tancurilor occidentale. În fond, Ucraina acționează cu o singură brigadă de tancuri, însă sovietice, în zona Donbasului.

Tancurile occidentale sunt integrate în brigăzile mecanizate, însă deși ele au un rol important, rolul determinant îl are brigada în sine.

„Am urmărit modul în care ucrainenii au folosit tancurile occidentale și nu au constituit din ele brigăzi de tancuri. Am văzut că în zona Donbasului acționează Brigada 4 Tancuri, ea e singura brigadă de tancuri pe care am văzut-o în luptă până în prezent, din datele pe care le primim din surse deschise, dar e dotată cu tancuri sovietice, rusești și ucrainene pentru că și Ucraina produce tancuri, T-80.  

Cu tancuri occidentale au dotat brigăzile mecanizate ori cea aeropurtată, dar ele nu au mai mult de un batalion de tancuri. Dacă vorbim de tancurile britanice Challenger, ele acționează în cadrul Brigăzii 82 Aeropurtată, sunt 14 tancuri ceea ce înseamnă o companie. Ca atare marea masă nu o reprezintă batalionul de tancuri. Tancurile au un rol important, dar rolul determinant îl are brigada în sine, celelalte batalioane și dotarea lor care sincer vorbim e extrem de diferită”, a conchis generalul (r.) Bălăceanu.

CITEȘTE ȘI: Abrams, glonțul de argint pentru Ucraina? Nici nu au ajuns bine primele tancuri, că SUA se gândește să suplimenteze numărul cu încă 30 de Abrams

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel