Moartea lui Vladimir Putin nu va pune capăt războiului din Ucraina. Niciun lider rus care-l va succeda pe acesta nu va fi dispus să facă compromisuri

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Rezultatele unui amplu studiu la care au contribuit nu mai puțin de 56 de experți pe probleme de securitate din 23 de țări arată că, deși mulți oameni cred că doar un eveniment dramatic, precum moartea președintelui rus Vladimir Putin, va pune capăt războiului din Ucraina, realitatea ar putea fi diferită.

Analiza demarată de Wikistrat prin provocarea experților în argumentarea unor scenarii diferite privind evoluția situației post-Putin evidențiază că este puțin probabil ca moartea lui Putin să influențeze decizia Rusiei de a continua războiul în Ucraina. În plus, niciun lider rus care-i va succeda lui Putin nu va fi dispus sau în măsură să facă compromisuri cu privire la teritoriile confiscate Ucrainei în 2014.

 

Putinismul prevalează

 

În acest scenariu, Putin moare din cauze naturale. A doua zi, oligarhii și Consiliul de securitate aleg să-l susțină pe ministrul apărării Serghei Șoigu la următoarele alegeri prezidențiale. Președintele Șoigu intensifică războiul predecesorului său din Ucraina, dornic să pună capăt conflictului. El face o declarație deschisă de război, inițiază o mobilizare generală și intensifică deportarea în masă a ucrainenilor în lagăre de concentrare.

Pe plan intern, economia se deteriorează și mai mult și există o nemulțumire generală a cetățenilor față de guvern. Shoigu, ca și predecesorul său, se bazează pe represiune și pe arestări în masă.

 

Status Quo-ul rămâne

 

În acest scenariu, Putin moare din cauze naturale. A doua zi, oligarhii și Consiliul de securitate aleg să-l sprijine pe primarul Moscovei, Serghei Sobianin. Acesta nu este prima alegere a niciuneia dintre părți, dar ambele cred că Sobianin ar putea fi folosit pentru promovarea intereselor politice. Din cauza acestor interese conflictuale, războiul din Ucraina se transformă într-o rutină în care ambele părți se luptă să obțină câștiguri de nivel tactic. Pe plan intern, pierderile tot mai mari din Ucraina alimentează tulburările populare și sentimentul antirăzboi, Sobianin neputând ascunde situația din ce în ce mai grea a țării.

 

O primăvară post-Putin

 

În acest scenariu, Putin moare din cauze naturale. Atât structurile de forțe ruse, cât și oligarhii îl sprijină pe prim-ministrul Mihail Mișustin la viitoarele alegeri, datorită modului în care a gestionat anterior economia și a serviciilor prestate în cadrul Consiliului de securitate. Mișustin semnează un tratat de pace cu Ucraina, convins că o continuare a războiului nu va face decât să afecteze Rusia. Astfel, Rusia își retrage forțele din Donbas, dar reține Crimeea în schimbul revenirii la sancțiunile de dinainte de 2022 și a unei garanții că Ucraina nu va adera la NATO. Eforturile lui Mișustin stabilizează treptat situația internațională și internă a Rusiei.

 

Tulburări în Rusia

 

În acest scenariu, Serghei Narîșkin, directorul Serviciului de Informații Externe, coordonează asasinarea lui Putin. Urmează haosul, pe măsură ce guvernul este împărțit cu privire la cine îi va urma lui Putin. Apar două tabere pe măsură ce oligarhii susțin fie armata (condusă de Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov), fie serviciile de securitate (conduse de Narîșkin și Igor Kostiukov, șeful GRU). Şoigu şi Gherasimov, îngrijoraţi de situaţia internă, ajung la un acord cu Ucraina. În schimbul unei ridicări parțiale a sancțiunilor, aceștia cedează teritoriile ocupate de Rusia, cu excepția Crimeei. Fără un succesor clar, conflictele interne se agravează.

Din toate cele patru scenarii reiese clar că războiul din Ucraina a trecut de la războiul lui Putin la războiul Rusiei, altfel spus, că există riscul ca “putinismul” să îl depășească pe Putin.

Potrivit experților, după ce nu a reușit să ocupe Ucraina în primele zile ale războiului, Putin implementează acum o strategie de gestionare a conflictului, reflectând astfel interesele sistemului rus de a menține războiul. Ca atare, cu excepția cazului în care sfârșitul războiului îi oferă succesorului lui Putin câștiguri politice sau a victorie istorică, este în interesul regimului rus să mențină conflictul din Ucraina la un anumit nivel, fără a căuta pacea sau încheierea, evitând perspectiva înfrângerii.

Opiniile experților sunt împărțite atunci când se pune problema ca, după decesul lui Putin în perioada conflictului, Rusia și Occidentul să intre în discuții pentru a pune capăt războiului. Mai mulți experți au susținut că cea mai bună strategie ar fi să se profite de vulnerabilitatea Rusiei și să fie crescută presiunea asupra succesorului lui Putin, pentru maximizarea rezultatelor. Cu toate acestea, unii experți avertizează că o astfel de politică ar putea avea efect invers.: „Este mai probabil să apară o figură naționalistă, sau un guvern naționalist, sau o politică naționalistă să fie adoptată de noul guvern și, în esență, să forțeze elita să mențină poziția foarte dură a lui Putin”, susține dr. Mark Galeotti.

 

În plan extern

 

În plan extern, China lui Xi Jinping ar putea vedea moartea lui Putin ca pe o oportunitate de a urma o politică mai agresivă în Marea Chinei de Sud, în timp ce Occidentul este îngrijorat de stabilitatea Rusiei. În plus, moartea lui Putin este probabil să-l încurajeze pe președintele Chinei să-și sporească puterea și opresiunea politică.

Dacă războiul din Ucraina continuă, succesorul lui Putin este probabil să se confrunte cu presiuni din partea Chinei pentru a reduce prețurile la energie. China va vedea moartea lui Putin și instabilitatea rezultată ca pe o oportunitate de a-și consolida poziția economică.

Succesorul lui Putin va trebui să abordeze imediat tensiunile din Caucazul de Nord, regiunea Volga și țările „din apropiere”. Ca atare, noul regim este probabil să urmărească o strategie agresivă față de țările care caută să-și promoveze interesele și să-și redefinească relațiile cu Moscova.

În Rusia post-Putin, stabilitatea regimului va fi principalul interes care va ghida conducerea pe termen scurt. Ca atare, politica externă a Rusiei va acorda prioritate asigurării stabilității sistemului rus în fața tuturor celorlalte interese și obiective.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel