Ministrul german al Afacerilor Externe solicită reforma instituțională a UE înainte de extindere

Președintele Maia Sandu, în timpul adunării „Moldova Europeană”. Foto: Administrația Prezidențială de la Chișinău
Președintele Maia Sandu, în timpul adunării „Moldova Europeană”. Foto: Administrația Prezidențială de la Chișinău

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a anunțat, joi, la conferința privind extinderea UE de la Berlin, începutul procesului de consolidare a structurilor interne ale Uniunii Europene ca pregătire pentru procesul de extindere și, în același timp, a propus integrarea treptată a țărilor candidate.

„Cred că s-ar putea gândi la integrarea treptată a țărilor candidate, care, prin închiderea de noi capitole, ar putea accesa lucrările Uniunii Europene, printre altele, prin participarea la reuniunile Consiliului UE”, a spus ministrul german al Afacerilor Externe la deschiderea conferinței ministeriale intitulată „Consiliu, o Uniune mai puternică”.

Ministrul german a spus că guvernul său are în vedere o serie de măsuri care ar face Uniunea Europeană mai eficientă la momentul extinderii. Printre aceste măsuri se numără limitarea domeniilor de luare a deciziilor în care ar fi posibil un drept de veto. Baerbock a menționat posibilitatea introducerii unui fel de vot în Consiliul UE prin cartonașe galbene și roșii: galben în caz de nemulțumire cu unele părți ale deciziei, roșu în caz de dezacord total. Baerbock a mai avansat ideea reducerii Parlamentului European și a Comisiei Europene, prin care anumite departamente din cadrul comisiei să fie împărțite între mai multe state membre.

„Uniunea Europeană poate fi un actor mai puternic doar dacă acceptăm ceea ce am amânat de mult timp, și anume reformarea modului în care funcționează UE”, a spus Baerbock.

Ministrul a spus că dezvoltarea planurilor de reformă va continua în timpul președinției belgiene a Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2024 și și-a exprimat speranța că va fi finalizată în următoarea perioadă electorală.

Baerbock a spus că procesul de extindere este necesar pentru a face din Uniunea Europeană un actor și mai puternic și pentru a crește securitatea. La lucrările conferinței participă și ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmytro Kuleba. Baerbock a spus că extinderea UE în țările din Balcanii de Vest , precum și în Ucraina și Moldova, este necesară din cauza situației geostrategice și a politicii președintelui rus Vladimir Putin.

Conferința ministerială care a discutat despre consolidarea structurilor Uniunii Europene în vederea pregătirii pentru continuarea procesului de extindere a fost organizată de Germania în cooperare cu Spania, care deține în prezent președinția UE.

La lucrările conferinței a participat și ministrul secretarul de stat din MAE român, Daniela Gîtman, care a reiterat susținerea fermă a României pentru avansarea parcursului european al partenerilor din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

România susține necesitatea unei decizii de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova până la finalul anului 2023.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel