Ministerul rus al Apărării cere Statelor Unite să distrugă scutul antirachetă din România

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a propus joi SUA să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41 din dispozitivul de apărare antirachetă din România care ar încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul maior Igor Konaşenkov, citat de TASS.

,,Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse propune părţii americane ca în perioada dinainte de expirarea Tratatului INF să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a Tratatului INF prin distrugerea lansatoarelor universale Mk-41 desfăşurate la sol, dezvoltate pentru lansarea rachetelor de croazieră Tomahawk, a rachetelor-ţintă, similare în privinţa caracteristicilor cu rachetele balistice cu raza medie şi scurtă de acţiune, distrugerea dronelor de atac care, după caracteristicile lor, cad sub incidenţa termenului de 'rachetă de croazieră terestra', conform INF", a menţionat acelaşi purtător de cuvânt.

,,Ataşatul militar de la Ambasada SUA din Moscova a fost invitat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se transmite o notă" în acest sens, conform sursei menţionate.

Luna trecută, Washingtonul, care acuză Moscova de încălcarea Tratatului INF prin dezvoltarea şi desfăşurarea noii sale rachete Novator 9M729, capabilă să transporte focoase nucleare, i-a dat un ultimatum de 60 de zile pentru a o distruge într-o manieră verificabilă, avertizând că în caz contrar la 2 februarie va declanşa procedura de retragere din acord.

Moscova respinge acuzaţiile americane şi susţine că racheta sa are o rază de acţiune de "480 km", deci se încadrează în acord. De asemenea, Rusia a acuzat SUA că încalcă Tratatul INF prin componentele antirachetă desfăşurate în România şi care urmează să fie instalate şi în Polonia.

Consultările ruso-americane pe acest subiect nu au dus la niciun progres, iar secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat vinerea trecută că SUA se retrag din Tratatul INF, semnat în 1987, cu Rusia.

Începând cu 2 februarie, "SUA îşi vor suspenda obligaţiile din cadrul tratatului INF şi vor începe procesul de retragere", care "se va încheia în şase luni, cu excepţia cazului în care Rusia îşi va respecta obligaţiile ce-i revin, distrugându-şi toate rachetele, lansatoarele şi echipamentele care încalcă acest acord", a subliniat preşedintele american Donald Trump într-un comunicat.

Ca reacţie, a doua zi, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că şi Rusia îşi suspendă participarea la INF şi că a dat ordin miniştrilor de externe şi apărării să nu iniţieze negocieri cu partea americană până când partenerii "noştri vor avea suficientă maturitate pentru un dialog de la egal la egal".

Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare, semnat la 8 decembrie 1987, la Washington, de către fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov şi fostul preşedinte american Ronald Reagan, interzice Rusiei şi SUA utilizarea de rachete cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 de km. Retragerea din acord a celor două părţi semnatare va intra în vigoare în mod oficial peste şase luni. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel