Mingea în contractul corvetelor e în terenul Asocierii. Franța îndeamnă Naval Group și SNC la „eforturi” pentru semnarea acordului

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Gowind 2500, imagine concept sursă foto: Naval Group
Gowind 2500, imagine concept sursă foto: Naval Group

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, aflat în vizită oficială în România, a discutat și despre controversatul contract „Corveta multifuncțională” care ar fi trebuit să fie semnat deja de aproape trei ani.

Înaltul oficial francez a fost întrebat de presă dacă a fost discutată și această chestiune. În timpul conferinței comune pe care a avut-o cu ministrul român de externe Bogdan Aurescu, Jean-Yves Le Drian și-a manifestat speranța că Naval Group și Șantierul Naval Costanța vor ajunge la un acord.

Șeful diplomației franceze pare să confirme în mod indirect ceea ce DefenseRomania anunța de acum o lună, anume că există neînțelegeri în Asocierea care a câștigat programul „Corveta multifuncțională”. Publicația noastră a scris despre aceste disensiuni care sunt generate de partea financiară.

„Este vorba despre o discuție între doi parteneri industriali. Eu sunt fericit că aceste discuții au loc și îmi pare bine că ele avansează, se află într-un stadiu bun. Mă bucur de calitatea relațiilor noastre în domeniul maritim.

Sper ca toate aceste discuții să reușească cât mai rapid iar cele două întreprinderi implicate să facă eforturile necesare pentru a putea încheia cât mai rapid acest acord care va consolida mult relația bilaterală dintre România și Franța și care va contribui de asemenea la o bună coordonare a forțelor noastre maritime în Marea Neagră”, a precizat Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de externe, aflat în vizită în România.

De precizat că în cursul zilei de ieri ministrul Vasile Dîncu a anunțat că MApN a acordat Asocierii dintre constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval Constanța încă o lună termen de gândire pentru a se decide dacă semnează sau nu contractul pentru construcția a patru corvete.

Păsuirea cu încă o lună, după ce MApN părea decis să anuleze procedura dacă Naval Group și Șantierul Naval Constanța nu semnează până la finalul lunii ianuarie în condițiile clauzelor contractului din 2019, momentul desemnării câștigătorului, indică totuși faptul că acest acord se va semna în cele din urmă iar cele două companii din Asociere pun la punct ultimele detalii. Asocierea va trebui să livreze prima navă în trei ani și toate în șapte ani, iar producția să se deruleze în România.

 

Programul „Corveta multifuncțională”

 

În 2019 Asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru programul „Corveta multifuncțională”. Pe lângă construcția a patru corvete, programul include și modernizarea fregatelor T22R - Fregata Regina Maria și  Fregata Regele Ferdinand.

Dacă lucrurile păreau că vor decurge conform calendarului, programul s-a transformat într-o adevărată sagă. Contractul nu a fost încă semnat, iar situația de la Marea Neagră, unde România e un actor esențial, se înrăutățește pe zi ce trece.

Potrivit datelor oficiale din program, „navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor”. Mai mult, prima navă ar trebui livrată la doar trei ani de la semnarea contractului.

Francezii de la Naval Group au fost desemnați în 2019 câștigătorii programului „Corveta multifuncțională” și ar trebui să construiască patru corvete de tip Gowind 2500 pentru România. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel