Vasile Dîncu: Achiziția celor 4 corvete pentru Forțele Navale, amânată. Constructorii cer încă o lună de gândire

S.I. Catalin |
Data publicării:
Corveta Gowind, a Naval Group, declarat câștigător în licitația organizată de MApN. Sursă: Naval Group
Corveta Gowind, a Naval Group, declarat câștigător în licitația organizată de MApN. Sursă: Naval Group

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru postul de radio Europa FM, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu a precizat că asocierea dintre constructorul francez Naval Group și Șantierul Naval a primit încă o lună termen de gândire pentru a se decide dacă semnează sau nu contractul pentru construcția a patru corvete.

Asocierea dintre Naval Group și șantierul naval Constanța a mai cerut un termen pentru un răspuns final în jur de o lună de zile. Suntem interesați cu toții ca acest contract să se realizeze, este vorba despre înzestrarea importantă pentru Forțele Navale Române și evident că le dăm voie să negocieze în continuare”, a precizat Vasile Dîncu pentru Europa FM.

Întrebat dacă statul român este dispus să renegocieze suma pe care o va plăti pe aceste coverte, Vasile Dîncu a precizat că: ,,În acest moment, statul român trebuie să respecte suma licitaţiei pe care asocierea dintre Naval Group și Șantierul naval Constanța a câștigat licitația.”

Amintim că, săptămâna trecută, ministrul forțelor armate din Franța, Florence Parly, a efectuat o vizită oficială la Bucureşti. În cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o alături de ministrul forțelor armate franceze, Florence Parly, Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a vorbit despre programul „Corveta multifuncțională” unde francezii de la Naval Group au fost desemnați câștigători încă din 2019 pentru construirea a patru corvete Gowind 2500, dar nu s-a ajuns la un consens iar contractul nu a fost semnat.

„Am discutat în această întâlnire și despre proiectele noastre de înzestrare. Sunt convins că vom reuși să depășim un proiect pe care îl avem la final și mai avem doar câteva clauze'', a spus Vasile Dîncu.

,,Franţa şi industria sa sunt în întregime angajate, implicate pentru a ajuta forţele armate române pentru a depăşi o nouă etapă din modernizarea lor, în special în dosarul corvetelor'', a precizat Florence Parly.

 

Programul „Corveta multifuncțională”

 

În 2019 Asocierea dintre gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru programul „Corveta multifuncțională”. Pe lângă construcția a patru corvete, programul include și modernizarea fregatelor T22R - Fregata Regina Maria și  Fregata Regele Ferdinand.

Dacă lucrurile păreau că vor decurge conform calendarului, programul s-a transformat într-o adevărată sagă. Contractul nu a fost încă semnat, iar situația de la Marea Neagră, unde România e un actor esențial, se înrăutățește pe zi ce trece.

Potrivit datelor oficiale din program, „navele vor fi construite în România în decurs de șapte ani, în baza unui transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor”. Mai mult, prima navă ar trebui livrată la doar trei ani de la semnarea contractului.

Francezii de la Naval Group au fost desemnați în 2019 câștigătorii programului „Corveta multifuncțională” și ar trebui să construiască patru corvete de tip Gowind 2500 pentru România. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel