Mercenarii sirieni trimiși de Turcia în Libia sunt revoltați pentru că nu au fost plătiți

Nicolae Iordan   |
Data publicării:

Problema mercenarilor sirieni din Libia, pe care Turcia i-a trimis să lupte alături de forțele Guvernului Acordului Național, a revenit în prim plan, după ce zeci de mercenari din Tripoli au manifestat împotriva amânării acordării salariilor restante.

Activiști libieni au publicat un videoclip în care zeci de mercenari sirieni au protestat într-o locație din incinta Colegiului de Poliție din Tripoli pentru că nu și-au primit sumele cuvenite timp de cinci luni.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), liderii unor facțiuni precum Brigada Hamza, Suleiman Shah, Frontul Levant și Brigada Mu'tasim, întârzie în mod deliberat plata salariilor luptătorilor, la care aplică unele rețineri salariale lunare legate de tranzacționare, care ar oscila între 100 și 300 de dolari americani.

Directorul OSDO, Ramy Abd al-Rahman, a declarat că "întârzierea salariilor i-a adus pe mercenari într-o stare de mare neliniște, mai ales că aceștia așteptau să se întoarcă în țara lor, Siria, după recentul acord libian".

OSDO a indicat, în urmă cu câteva zile, că problema prezenței mercenarilor sirieni în Libia revine în prim-plan, mai ales în lumina suspendării dosarului de către guvernul turc, care i-a transformat pe luptători în mercenari și i-a trimis acolo, în ciuda consensului libian.

 

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului aproximativ 7.000 de mercenari sirieni luptă în Libia

 

Conform OSDO, există 7.000 de mercenari sirieni în Libia. Numărul morților în rândurile mercenarilor facțiunilor siriene loiale Ankarei în Libia a ajuns, de asemenea, la 496. Întoarcerea luptătorilor din Libia în Siria a fost blocată la jumătatea lunii noiembrie 2020, pe fondul unori informații privind revenirea unor loturi de mercenari la începutul anului 2021.

Suspendarea procesului de repatriere a mercenarilor din Libia întărește îndoielile cu privire la intenția Ankarei de a sprijini eforturile de soluționare din țară, mai ales că recent a extins misiunea forțelor sale de la Tripoli cu 18 luni, pe lângă alte provocări ale Ankarei privind subminarea procesul politic.

Vizita recent efectuată la Tripoli de către ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, venită neanunțat și pe fondul menținerii de către Ankara a fluxului de armament către Guvernul Acordului Național, a alimentat din nou suspiciunile privind intențiile Turciei.

Akar s-a întâlnit cu mai mulți oficiali din Guvernul Acordului Național, cu sediul în capitala Tripoli. Scopul a fost să confirme Guvernului Acordului Național sprijinul turc, mai ales după ce Ankara a reușit să-l păstreze în funcție pe șeful executivului, Fayez al-Sarraj, și a evitat creșterea numărului membrilor care se opun acordului privind delimitarea frontierelor maritime dintre cele două țări.

Michael Rubin, membru la American Enterprise Institute din Washington, a declarat că "milițiile siriene susținute de Turcia subminează cu succes eforturile de realizare a încetării focului și oferă președintelui turc Recep Tayyip Erdogan un avantaj diplomatic în orice negociere".

Referitor la dosarul Libia, anul trecut s-a încheiat cu propunerea președintelui ONU, Antonio Guterres, privind trimiterea de observatori internaționali care să sprijine încetarea focului, în speranța că luptătorii străini vor pleca din Libia din lipsă de activitate.

Propunerea, care foarte probabil este dezbătută în prezent, prevede instalarea inițială a observatorilor într-o secțiune triunghiulară a Libiei, în jurul orașului Sirte (locul de naștere al dictatorului Muammar Gaddafi, a cărui răsturnare sprijinită de NATO în 2011 a declanșat un deceniu de frământări).

Ulterior, observatorii ar urma să se alăture forțelor libiene pentru a monitoriza încetarea focului, retragerea forțelor străine și îndepărtarea minelor, pentru ca, în final, să își extindă activitatea în alte părți ale țării pe măsură ce condițiile permit acest lucru, până când vor putea fi înlocuiți de o forță națională libiană unificată.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel