MBDA nu exclude un centru de excelență pentru Mistral, Mica și Exocet la Ploiești. Succesul rachetei Magic 2 pe MiG-21 LanceR - un exemplu

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Arnaud Rousset, Vice-President Europe MBDA, a oferit în exclusivitate un interviu DefenseRomania. Înaltul oficial a vorbit pentru prima oară cu presa din România și ne-a oferit câteva perspective interesante ale gigantului european MBDA asupra țării noastre. 

Astfel, Arnaud Rousset, vorbind despre planurile MBDA în România, amintește de Memorandumul semnat de către producătorul de rachete cu Electromecanica și Romarm.

MBDA precizează că Electormecanica Ploiești poate deveni un centru de excelență pentru rachete de tip Mistral, Mica și Exocet. Arnaud Rousset dă exemplul de succes al rachetei Magic 2, operabilă și azi pe aeronavele MiG-21 LanceR.

 

Electormecanica Ploiești poate deveni un centru de excelență pentru rachete de tip Mistral, Mica și Exocet

 

2. Exocet, su... (exocet-mm40-b3c-prc-c2prc-a9-mbda_45437100.jpg)

Exocet, sursă foto: MBDA

„Ne angajăm să oferim în continuare României asistență în îmbunătățirea capacităților sale de apărare, cu scopul comun de a dispune de un sistem de apărare european, complet integrat și relevant. MBDA este gata să coopereze cu industria românească de apărare. De fapt, să continuăm cooperarea. Primul nostru contract a fost semnat în România în 1995 pentru o rachetă concepută în vederea modernizării avioanelor MIG-23 și MIG-21 LanceR. E vorba de celebra rachetă Magic 2 care este operabilă și azi, Electromecanica Ploiești fiind compania responsabilă de întreținerea acesteia. Am avut multe programe în derulare în ultimii 10 ani, în special în zona rachetelor aer-aer cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune.

Am muncit foarte mult în ultimii ani, a fost un proces îndelungat care ne-a permis să semnăm un Memorandum cu Romarm și cu Electromecanica Ploiești pentru Mistral, Mica și Exocet. Memorandumul include întreținerea, transferul de tehnologie, și trainingul. Electromecanica Ploiești ar putea fi baza unui centru de excelență pentru aceste trei rachete”, a precizat Arnaud Rousset, în exclusivitate pentru DefenseRomania.

Oficialul MBDA a vorbit și despre viitoarele programe de înzestrare ale României.

„Și, bineînțeles, suntem interesați de programele de înzestrare anunțate de Ministerul Apărării și așteptăm demararea procedurilor oficiale de către autoritățile române. Mă refer aici la programele SHORAD/VSHORAD, MANPADS, C-UAS.

Încă de la începutul discuțiilor despre aceste programe, MBDA a urmat pașii pentru a îndeplini toate cerințele. Pentru programul SHORAD/VSHORAD am propus rachete VL MICA și Mistral. Este important de menționat că, încă de când au debutat discuțiile, cu ani în urmă, MBDA a continuat să modernizeze aceste rachete. Upgrade-uri au fost posibile în special datorită cooperării strânse cu specialiștii români. De asemenea, este important de menționat că  Mistral missile Ground Based Air Defence (GBAD) dipune de compatibilitate și interoperabilitate deplină cu sistemele NATO. Prin noua rachetă VL MICA NG s-a îmbunătățit semnificativ raza de acțiune, performanța și costurile iar noua rachetă Mistral 3 aduce o rază de acțiune mai mare, o capacitate îmbunătățită având performanțe de neegalat împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor înarmate. Am propus (n.r. - României), de asemenea, Mistral 3 în programul MANPADS (Man-portable air-defense systems), un sistem portabil de apărare anti-aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune, care dispune de sistemul de ultimă generație de tip fire-and-forget”, a conchis oficialul MBDA.

 

Programe în care MBDA e angajată la nivel european și mondial

 

În ceea ce privește pandemia, Arnaud Rousset ne-a precizat că „în ciuda particularităților acestei crize fără precedent, MBDA a reușit să crească în ultimii doi ani. Cifrele vorbesc de la sine. În 2021, MBDA a realizat venituri de 4,2 miliarde de euro, depășind pentru prima dată cifra de 4 miliarde de euro”. El a adăugat că actualele comenzi se ridică la 4.1 miliarde de euro.

„Pe parcursul anului 2021, MBDA a continuat să-și extindă personalul în mod constant, angajând 1.200 noi lucrători în toată Europa, crescând personalul total MBDA la peste 13.000”, a mai precizat acesta.

Arnaud Rousset a amintit câteva programe majore în care MBDA e implicat, precum FCAS/W (Future Cruise and Anti-Ship Weapon), program derulat de Franța și Regatul Unit, programul SAMP/T NG, noua generație de sisteme antiaeriene cu rază medie de acțiune dezvoltate de un EUROSAM consorțiu european format din MBDA și Thales, sau programul Aster MLR. Un alt succes major este integrarea rachetelor Meteor și SPEAR pe avioanele de generația a V-a de tip F-35, dar și integrarea sistemelor MICA-NG și Sea Ceptor pe fregatele britanice din clasa Type 31 și distrugătoarele din clasa Type 45. În Italia MBDA e implicată în programul sistemelor anti-navă Teseo și Teseo MKII E. În ceea ce privește exportul s-a semnat un contract major cu Grecia la începutul acestui an, există contracte privind armamentul pentru Rafale (Mica, Meteor, Exocet), dar și integrare de armament pe sisteme navale în Brazilia, Canada, Egipt și încă o țară pe care oficialul MBDA nu a dezvăluit-o.

MBDA subliniază că rămâne un jucător care pune un accent important pe Europa, iar cea mai bună dovadă în acest sens e că a deschis un birou permanent la Bruxelles pentru a fi mai aproape de instituțiile Uniunii Europene și NATO, în vederea încurajării cooperării în industria de apărare europeană.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel