Bazele militare ruse din Crimeea vor fi mai uşor de lovit, Marea Britanie ar fi furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă Storm Shadow
Rachetă Storm Shadow

Mai multe surse occidentale de rang înalt au declarat pentru CNN că Marea Britanie a pus la dispoziţia Ucrainei mai multe rachete de croazieră Storm Shadow, oferind forțelor ucrainene o nouă capacitate de atac cu rază lungă de acțiune înainte de o contraofensivă așteptată împotriva forțelor ruse se ocupaţie. 

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, dezvoltată în comun de Marea Britanie și Franța, care este lansată în mod normal din aer. Raza de acțiune de peste 250 de kilometri este ceva mai mică decât cea a sistemelor de rachete tactice sol-sol ale armatei americane, sau ATACMS, pe care Ucraina le solicită de mult timp. 

Rachetele Storm Shadow au o rază de acțiune ce va permite armatei ucrainene să lovească teritoriile ocupate de ruşi în estul Ucrainei. Un oficial occidental a declarat pentru CNN că Marea Britanie a primit asigurări din partea Kievului că aceste rachete vor fi folosite doar pe a lovi ţinte ruseşti care se afla pe teritoriul suveran ucrainean și nu în interiorul Rusiei.

Oficialii britanici au făcut frecvent declarații publice în care au identificat Peninsula Crimeea ca teritoriu suveran ucrainean, descriind-o ca fiind „anexată ilegal”.

Racheta este „un adevărat game changer din perspectiva razei de acțiune”, a argumentat pentru CNN un oficial militar american de rang înalt și oferă Kievului o capabilitate pe care a solicitat-o încă de la începutul războiului.

După cum a precizat CNN, raza maximă de acțiune actuală a Ucrainei în cazul armelor furnizate de SUA este de aproximativ 49 de mile.

Desfășurarea rachetelor are loc în contextul în care forțele armate ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă menită să recucerească teritoriile pe care forţele ruse de ocupaţie le controlează acum în estul și sudul Ucrainei. Cu alte cuvinte, bazele militare ruse din Peninsula Crimeea intra în raza de acţiune a rachetelor de croazieră Storm Shadow.

Rachetele Storm Shadow de la MBDA, au fost lansat pentru prima dată în timpul invaziei din Irak din 2003 și au fost folosit în mod eficient de Royal Air Force (RAF) împotriva ISIS și în timpul campaniei din Libia din 2011.

Când a fost întrebat direct, în timpul unui interviu acordat recent think tank-ului Atlantic Council din Washington, dacă Marea Britanie ar trebui să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai mare de acțiune și avioane de luptă F16, răspunsul ministrului britanic de externe James Cleverly a fost că "a le oferi ucrainenilor instrumentele de care au nevoie pentru a-și face treaba" este prioritar, potrivit The National News.

Storm Shadow se va dovedi a fi schimbare semnificativă pentru Ucraina, oferindu-i capacitatea de a lovi centrele de comandă și control rusești, centrele logistice sau adăposturile de luptă întărite din Crimeea.

Deși au fost lansate doar de pe avioanele Typhoon și Tornado ale RAF, analiștii consideră că ar fi relativ simplu ca rachetele Storm Shadow să fie montate pe avioanele de luptă MiG-29 sau Su-24 si Su-27 ale Ucrainei.

 

SUA nu vor urma exemplul Marii Britanii în ceea ce privește înzestrarea Ucrainei cu rachete cu rază lungă de acțiune

 

Cu toate acestea, SUA ezită să furnizeze Kievului rachete cu rază mai mare de acțiune, de teamă că ar putea escalada războiul chiar în Rusia.

Administrația Biden nu intenționează să urmeze exemplul Marii Britanii în ceea ce privește trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. Publicaţia Politico a citat un oficial american care a declarat că "politica noastră privind ATACMS nu s-a schimbat". În schimb, acesta a declarat că SUA vor continua să furnizeze Ucrainei sisteme Patriot, muniție și vehicule blindate de luptă.

Deși se înțelege că puterile occidentale ar insista asupra unei garanții din partea Kievului că rachetele nu vor fi folosite pentru a lovi Rusia însăși, există temeri că Storm Shadow ar putea provoca un conflict mai amplu.

"Acest lucru duce războiul la un alt nivel'', a declarat analistul în domeniul apărării Tim Ripley.

El a adăugat că MBDA, compania anglo-franceză, va trebui să crească producția de rachete, deoarece este puțin probabil ca armata britanică să doneze Storm Shadow din propriile stocuri și acesta a fost motivul pentru Londra a lansat recent o licitație pentru achiztia unor rachete cu raza lungă de acţiune.

Costul armei, estimat la 2,5 milioane de dolari per rachetă, este un alt factor prohibitiv. Fondul internațional pentru Ucraina, înființat de Marea Britanie pentru furnizarea de arme, mai are la dispoziție 400 de milioane de dolari.

Înzestrarea Ucrainei cu Storm Shadow îi va oferi o armă care va schimba semnificativ desfășurările militare ale Rusiei, forțând țintele de mare valoare ale acesteia să fie mai departe de linia frontului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel