Marea Britanie a confirmat transferul rachetelor Storm Shadow către Ucraina. Londra a primit garanții că vor fi lovite țintele ruse doar de pe teritoriul ucrianean

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine grafică a rachetei britanice aer-sol cu rază lungă de acțiune de tip Storm Shadow. Sursă: DefenseExpress
Imagine grafică a rachetei britanice aer-sol cu rază lungă de acțiune de tip Storm Shadow. Sursă: DefenseExpress

Marea Britanie a confirmat furnizarea de rachete de croazieră Storm Shadow către Ucraina. Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat acest lucru, relatează BBC News. Decizia de a transfera aceste rachete vine în urma solicitărilor repetate ale Ucrainei de a avea mai multe arme pentru a contracara agresiunea rusă.

Ben Wallace a menționat că rachetele vor "permite Ucrainei să respingă forțele rusești prezente pe teritoriul suveran ucrainean".

De asemenea, el a împărtășit că Marea Britanie a luat această decizie după ce Rusia a continuat să atace infrastructura civilă din Ucraina.

"Donarea acestor sisteme de rachete oferă Ucrainei cea mai bună șansă de a se apăra împotriva brutalității rusești", a declarat secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, în Camera Comunelor.

 

Marea Britanie a primit asigurări din partea guvernului ucrainean: rachete vor fi folosite doar pentru a învinge forțele ruse de ocupaţie aflate acum pe teritoriul suveran al Ucrainei

 

Potrivit acestuia, rachetele urmau să "intre" sau se aflau deja în mâinile ucrainenilor, și a descris mișcarea ca fiind "calibrată și proporțională cu escaladările Rusiei".

Anterior, joi, CNN, cu referire la sursele sale, a relatat că Marea Britanie a furnizat forțelor armate ale Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow.

Se subliniază că Marea Britanie a primit asigurări din partea guvernului ucrainean că aceste rachete vor fi folosite doar pentru a învinge forțele ruse de ocupatie aflate acum pe teritoriul suveran al Ucrainei, și nu în interiorul Rusiei.

Racheta franco-britanică Storm Shadow, cunoscută și sub numele de SCALP lansată din aer, cântărește aproximativ 1.300 de kilograme, greutatea focosului fiind de 450 de kilograme. Raza de acțiune declarată a acestei rachete de croazieră este de peste 250 km în versiunea de export și de până la 560 km pentru armatele franceză și britanică.

Cu aceste rachete, avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene Ucrainene vor putea lovi adânc în teritoriile Ucrainei capturate de invadatorii ruși, distrugând facilităţile militare importante ale țării agresoare.

 

Cum funcționează Storm Shadow, pentru ce ținte este concepută și la câte se poate aștepta Ucraina?

 

Storm Shadow a fost folosit împotriva regimului lui Hussein, Gaddafi, Assad, militanților ISIS, iar acum a venit rândul rasiștilor.

Rachetele de croazieră Storm Shadow au fost transferate oficial în Ucraina, iar unele dintre ele sunt deja la dispoziția forțelor armate ucrainene, după cum a anunțat oficial secretarul britanic al Apărării în timpul unei audieri în Parlamentul britanic.

Această rachetă este o rachetă de croazieră modernă, cu tehnologie invizibilă, un sistem de ghidare avansat și un focos puternic. Iar Defence Express a pregătit un articol despre capacitățile rachetei Storm Shadow, cunoscută și sub numele de SCALP.



Storm Shadow are, de fapt, o istorie destul de lungă, deoarece a fost dezvoltat pe baza avionului francez Apach de către MBDA la mijlocul anilor 1990 și a intrat în serviciul fortelor armate din Marea Britanie și Franța, incepand cu anul 2003. Această rachetă este proiectată să înarmeze avioanele tactice - Tornado, Rafale, Mirage 2000 și Eurofighter, adică avioane de luptă multirol.

În același timp, racheta în sine este potrivită pentru a lovi cele mai importante ținte inamice, inclusiv posturi de comandă, baze aeriene, depozite de combustibil și muniție, baze de depozitare a echipamentelor, nave și alte obiecte a căror distrugere este oportună având în vedere costul rachetei în sine.

Concret, prețul unei rachete Storm Shadow variază între aproximativ 1,35 și peste 2 milioane de euro pe unitate. În special, în 2011, costul acesteia a fost de 850.000 de euro, iar prețul estimat și neconfirmat al rachetei pentru exportul în Egipt în 2021 a fost estimat la 1,35 milioane de euro.

Însă presa britanică anunță în prezent un preț de 2 milioane de lire sterline (2,3 milioane de euro) pe rachetă. Astfel, pentru a evalua scopurile reale ale acestei rachete, este necesar să înțelegem că utilizarea sa trebuie să fie în primul rând justificată având în vedere costul său.

În timpul operațiunii din 2012 din Libia împotriva lui Gaddafi, rachetele Storm Shadow au fost folosite pentru a lovi o bază aeriană și un buncăr militar în care s-ar fi putut ascunde Gaddafi însuși. În 2018, rachetele Storm Shadow au lovit o instalație de arme chimice din Siria. În 2021, o lovitură cu această rachetă asupra unui complex de peșteri din Irak a ucis un număr semnificativ de luptători ISIS.

De asemenea, este necesar să înțelegem câte rachete Storm Shadow ar fi putut fi transferate Ucrainei. Iar răspunsul la această întrebare este dat, evident, de costul lor destul de ridicat, precum și de faptul că, potrivit unor estimări aproximative neoficiale, comanda totală a acestor rachete pentru Forțele Aeriene britanice în anii 1990 a fost de până la 1000 de unități, alte 500 au fost comandate de Franța, iar Italia a comandat 200.

Nu se știe dacă această comandă a fost îndeplinită în totalitate, deoarece a fost realizată pe fondul reducerilor bugetare din domeniul apărării. Un alt fapt elocvent cu privire la valoarea rachetelor este că, în 2017, MBDA a primit un contract pentru a efectua o revizie pe termen mediu a rachetelor Storm Shadow pentru forțele aeriene britanice și franceze.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel