Marco Rubio lucrează la schimbări majore în Consiliul Național de Securitate al SUA

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Conform planului, Consiliul Național de Securitate (NSC) s-ar micșora și ar trece de la a face recomandări președintelui la a-i executa ordinele.

Secretarul de Stat Marco Rubio, în noul său rol suplimentar de consilier pentru securitate națională, se așteaptă să reducă semnificativ dimensiunea NSC și să facă o schimbare drastică a modului în care acesta funcționează, au declarat pentru NBC News patru persoane cu cunoștințe directe despre planuri, potrivit unui articol din 14 mai.

Reducerea personalului NSC ar fi parțial concepută pentru a alinia mai îndeaproape modul în care funcționează acesta cu modul în care președintele Donald Trump ia decizii, au spus aceste persoane. Mai degrabă decât un personal numeros, care să genereze recomandări de politici pentru președinte, ideea este de a crea o versiune pe linia preferată de Trump - mai de sus în jos, președintele dându-i instrucțiuni consilierului pentru securitate națională, care apoi conduce personalul, pentru a executa aceste ordine, au spus două dintre persoane.

NSC, care este administrat de Casa Albă, este nucleul pentru coordonarea unui proces politic între agențiile guvernamentale pentru a ajuta președintele să ia decizii privind politica externă și chestiuni de securitate națională. Dimensiunea personalului său, care poate ajunge până la câteva sute, s-a modificat sub diferiți președinți.

Când Trump a preluat funcția, NSC avea 300 de angajați, numărul acestora fiind redus în ianuarie la aproximativ 150. Reducerile preconizate ar putea reduce și mai mult numărul de angajați care ar ajunge între 50 și 60, dar nu a fost luată o decizie finală, au declarat trei dintre persoanele care au cunoștințe directe despre planuri. Rubio nu intenționează să concedieze niciun membru al personalului, dar se așteaptă să-i reatribuie către alte agenții, a declarat un oficial superior al administrației care are cunoștințe directe despre procesul decizional al lui Rubio.

„Secretarul Rubio face o treabă incredibilă servind atât ca secretar de stat, cât și ca consilier pentru securitate națională al Casei Albe”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, într-un comunicat acordat NBC News. „Sub conducerea sa la Casa Albă, echipa NSC va fi eficientizată pentru a asigura o eficiență maximă și coordonare cu agențiile externe.”

În timpul zborului său în Orientul Mijlociu din weekendul trecut, Rubio a discutat despre structura NSC cu Sergio Gor, directorul personalului prezidențial al Casei Albe, care a gestionat numirea personalului lui Trump.

Împreună cu alți oficiali ai Casei Albe, Gor și Rubio au analizat datele colectate în ultimele trei luni despre personalul NSC și au stabilit un plan de reducere semnificativă a numărului de angajați, au declarat persoanele care au cunoștințe directe despre planuri.

Datele includeau foi de calcul cu personalul, posturile și salariile NSC, precum și posibile concedieri în cazul în care mai mulți membri ai personalului îndeplinesc sarcini similare, a declarat una dintre aceste persoane.

NSC a crescut considerabil de-a lungul anilor. Sub fostul președinte John F. Kennedy, avea aproximativ 20 de angajați, iar în 1991 avea doar 40. Până în 2000, numărul acestora ajungea la aproximativ 100, iar până în 2010, erau aproximativ 370.

Extinderea sa a pus probleme Congresului. Regretatul senator John McCain, republican din Arizona, a condus o mișcare de limitare a dimensiunii sale, iar în 2016, Congresul a plafonat numărul de posturi axate pe politici la 200 de persoane. În timpul primei administrații Trump, NSC a fost marcat de o fluctuație masivă de personal - aproximativ 80% în funcțiile de conducere, potrivit directoarei de studii la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, Katherine Kuzminski.

Mike Waltz, pe care Trump l-a înlăturat din funcția de consilier pentru securitate națională la începutul acestei luni, a condus NSC într-un stil pe care două dintre persoanele cu cunoștințe directe despre schimbările planificate l-au numit un stil „tradițional”, care reflecta modul în care președintele de atunci, Joe Biden, conducea agenția și nu era aliniat cu preferințele lui Trump.

Rubio a discutat, de asemenea, despre transferul unora dintre responsabilitățile personalului NSC către alte agenții, inclusiv Departamentul de Stat și Agenția Centrală de Informații, a declarat una dintre persoanele cu cunoștințe directe despre planuri. În prezent, agențiile guvernamentale detașează personal pentru a lucra la NSC, unde se concentrează pe probleme specifice de securitate națională sau regiuni ale lumii și compilează informații pentru a ajuta la informarea deciziilor președintelui. Conform noii structuri preconizate, agențiile guvernamentale individuale ar urma să facă propriile recomandări echipei consilierului pentru securitate națională, iar dacă este necesară vreo coordonare, un oficial al uneia dintre agenții ar urma să se ocupe de această chestiune, potrivit uneia dintre persoanele care au cunoștințe directe despre planuri.

Planurile propuse de reducere a dimensiunilor agenției vin după ce Trump a concediat câțiva oficiali ai NSC în aprilie, la o zi după ce s-a întâlnit cu activista de extremă dreapta Laura Loomer, care a exprimat îngrijorări cu privire la presupusele persoane „neloiale” care lucrează pentru administrație.

Se așteaptă ca Rubio să ocupe funcția de consilier pentru securitate națională timp de cel puțin șase luni, potrivit lui Trump. Președintele ar putea numi un înlocuitor mai permanent până la sfârșitul verii, potrivit unei surse implicate în discuții.

Fostul director al Agenției Naționale de Securitate (NSA) între 1999 și 2005, generalul în retragere Michael V. Hayden consideră că în problemele de securitate națională, testele de loialitate nu ce căuta. Generalul și-a publicat opinia pe 7 mai într-o analiză pentru Cipher Brief în reacție la recentele demiteri din două funcții cruciale  și anume consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, și directorul NSA, generalul Timothy Haugh.

Hayden a adăugat că atunci când a ajuns să lucreze la Casa Albă, nimeni nu l-a întrebat pentru cine a votat sau ce politici susține. Întrebările care i-au fost adresate erau despre experiență și competență. În ceea ce privește loialitatea, specialiștii din securitatea națională sunt loiali țării și constituției. Loialitatea față de președinte exista doar în sensul că se urmau directivele politice emise de Comandantul Suprem.

În argumentația sa, generalul Hayden susține că președintele SUA, trebuie să primească analize imparțiale de la experți, doar așa putând fi suficient de documentat în luarea deciziilor. Actuala situație, în care cei mai importanți experți în securitatea națională au fost înlăturați din funcții, ”în urma vizitei la Casa Albă a Larei Loomer, o influenceră de dreapta fără nicio poziție guvernamentală”, va duce la faptul că ”oamenii nu își vor împărtăși opiniile – opinii bazate pe propria expertiză și cunoștințe – deoarece ei știu că acele opinii nu vor fi întotdeauna în concordanță cu cele ale președintelui”, a precizat Hayden.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel