MApN lămurește cât de serioasă a fost problema rachetei Patriot. De ce eroarea de la lansare nu ar fi avut niciun impact asupra acțiunii de luptă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă PAC-2 lansată de sistemul Patriot, în cadrul primelor trageri reale, din noiembrie 2023, la Capul Midia / Regimentul 74 PATRIOT, captură video
Rachetă PAC-2 lansată de sistemul Patriot, în cadrul primelor trageri reale, din noiembrie 2023, la Capul Midia / Regimentul 74 PATRIOT, captură video

Sistemul PATRIOT a fost testat marți cu muniție reală de luptă, exercițiile fiind efectuate în poligonul Capu Midia.

Potrivit oficialilor MApN prezenți la exercițiul desfășurat la Capu Midia, problema de funcționare la lansarea cele de-a treia rachete din sistemul Patriot a fost cauzată de o eroare de comunicare între sistemul de comandă și unitatea de lansare a rachetei.

Problema a fost remediată în aproximativ o oră, dar este evident că, în condiții reale de luptă, un sistem antiaerian are doar câteva minute, uneori zeci de secunde, pentru a putea lansa o rachetă antiaeriană.

În aceste condiții, generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, a ținut să precizeze, la Antena3, că incidentul de marți - survenit în timpul exercițiului Patriot Spark 23 - nu ar fi pus în pericol o misiune reală de luptă.

"Nu aș spune neapărat că a fost o defecțiune tehnică. A fost o întârziere în funcționare, care poate să apară în orice moment la orice sistem similar din dotarea altor armate.(...) Din ce știu eu, a fost o banală eroare de senzor care a întrerupt comunicația, dar asta urmează să fie diagnosticat".

 

În condiții reale de luptă, comanda se comută automat la un alt lansator

Elemente ale sistemului Patriot: lansator, sistem de antene / Foto: Bogdan PANTILIMON, Statul Major al Forţelor Aeriene

Referindu-se la defecțiunea de marți, purtătorul de cuvânt al MApN a recunoscut că nu putem vorbi de un "eveniment de rutină" care poate fi trecut cu vederea, dar a ținut să precizeze că armata are un plan de rezervă pentru astfel de cazuri.

"Trebuie spus că într-o situație reală de luptă, un astfel de eveniment - în care se pierde comunicația dintre cabina de comandă și un lansator - nu are niciun impact asupra desfășurării acțiunii de luptă pentru că sistemul Patriot este astfel proiectat astfel încât să comute automat lansarea către un alt lansator care este conectat".

Purtătorul de cuvânt al MApN a mai precizat că sistemul PATRIOT testat săptămâna aceasta a fost operaționalizat încă din 2020.

"Tragem pentru prima dată cu primul sistem Patriot intrat în dotarea Armatei României și operaționalizat începând cu anul 2020. Nu am testat abia acum aceste sisteme. Ele sunt testate, sunt omologate. Primul sistem execută deja serviciul de luptă permanent pentru apărarea spațiului aerian al României", a explicat generalul Spînu.

Citește și: Patriot, cel mai scump program din istoria României, e top dar nu e suficient. Gen. Mîndrescu: Nu poți trage cu Patriot după drone

România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană de tip Patriot. Din acestea, patru Patriot au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele trei sisteme.

Din cele 7 sisteme, patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre.

Sistemele Patriot costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția fiind cea mai scumpă din istoria României.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel