MApN a ales: Licitație pentru UAV-uri. Noi detalii privind achiziția de drone pentru Armata României

Hermes 450, sursă foto: Elbit Systems
Hermes 450, sursă foto: Elbit Systems

DefenseRomania a consultat Hotărârea de Guvern 912/2021, cu privire la achiziția de drone pentru Armata României, act publicat în Monitorul Oficial pe data de 27 august 2021. Și, potrivit documentului Executivului, MApN optează pentru o licitație, dar cu producția sistemelor în România.

Potrivit documentului oficial,  în programul de înzestrare „Sistem UAS tactic-operativ clasa II“ (UAS-TO) autoritatea contractantă care va organiza şi derula procedura specifică este Ministerul Apărării Naţionale - Direcţia generală pentru armamente, prin Compania Naţională „Romtehnica“ - S.A.

Se pare că procedura aleasă va fi o licitație și un o atribuire G2G așa cum s-a speculat.

Din Hotărârea 912/2021 aflăm: criteriul de atribuire a acordului-cadru este „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic“ iar durata acordului-cadru este de 5 ani.

 

Producția dronelor, în România

 

Interesant e și faptul că MApN solicită participanților ca încă de la prima dronă - numită în documentul oficial UAS-TO - fabricarea să se facă în România.

Potrivit Executivului, MApN va solicita participanților „Consolidarea/Realizarea pe teritoriul naţional a unei capacităţi de producţie, integrare, testare şi mentenanţă în domeniul militar pentru UAS-TO, pentru asigurarea securităţii aprovizionării, precum şi protecţia informaţiilor clasificate presupun cel puţin îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

Începând cu UAS-TO nr. 1, producţia structurii platformei aeriene şi a structurii containerului destinat staţiei terestre de comandă-control aferente UAS-TO se va realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria naţională de apărare.

Începând cu UAS-TO nr. 1, producţia de componente şi sisteme electrice, mecanice şi hidraulice din compunerea UAS-TO se va realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria naţională de apărare.

Începând cu UAS-TO nr. 1, integrarea finală şi testarea sistemelor UAS-TO se vor realiza la operatori economici din industria naţională de apărare.

În funcţie de alocarea fondurilor bugetare pentru achiziţia sistemelor, începând cu UAS-TO nr. 3, producţia tuturor sistemelor electrice, mecanice şi hidraulice din compunerea UAS-TO se va realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria naţională de apărare.

Operaţiunile de mentenanţă de nivel complex pe durata ciclului de viaţă al UAS-TO vor fi realizate de către operatori economici din industria naţională de apărare, astfel încât în situaţii de criză şi război să nu fie necesară executarea acestor operaţiuni în afara teritoriului naţional”.

 

Armata României are trei oferte în programul de UAV-uri

 

Potrivit datelor oficiale, procedura are ca scop furnizarea a minimum 2 sisteme UAV și, în funcție de posibilitatea alocării fondurilor bugetare, numărul maxim al acestora este de 7 sisteme.

Până în acest moment știm că există oferte din partea U-TacS - un joint-venture Elbit UK - Thales UK - care oferă României sisteme Watchkeeper X, Elbit cu Hermes 450 și IAI care oferă Tactical Heron.

În ceea ce privește cooperarea cu industria de apărare din România, U-TacS şi Aerostar S.A. au semnat în luna iulie un Memorandum de Înțelegere pentru crearea consorțiului Watchkeeper. Acest consorțiu va angrena și companiile Thales Systems Romania și Romaero S.A., dar şi a Institutului Național de Cercetare Aerospațială din România ”Elie Carafoli” (INCAS).

De partea cealaltă, Elbit produce deja în România componente ale UAV-urilor sale care operează în toate zonele de pe glob. Elbit Systems se află aici prin subsidiara AE Electronics din Bacău, care produce inclusiv componente pentru sateliții Agenției Spațiale (EAS), dar și componente de electronică militară. Tot la Bacău Elbit deține Elmet International, axată pe partea de hardware, dar și o facilitate în Măgurele.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel