Magica cifră de 500

H. D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Președintele SUA a declarat acum două zile într-un interviu la CNBC News că ar putea să meargă la nivelul de 500. Desigur, referindu-se de 500 de miliarde sancțiuni economice în relația cu China.

Magică această cifră având în vedere faptul că deja războiul comercial SUA-China se ridică la un nivel astronomic de aproape 300 de miliarde. Deja numai săptămâna trecută sancțiuni în valoare de 23 de miliarde de dolari au fost impuse de președintele Trump în comerțul cu China iar președintele chinez a amenințat cu o ripostă pe măsură. Și uite că președintele american a răspuns imediat, practic dând o replică la replică printr-o amenințare care aduce deja cu strategia de maximă presiune pe care acesta o folosește tot timpul în relațiile sale internaționale. A anunțat că poate să ridice miza războiului comercial cu China la nivelul unei jumătăți de trilion de dolari. 

Războiul comercial, raportat la PIB-ul României

Ca să înțelegem magnitudinea cifrei, să o raportăm la PIB-ul României. Asta înseamnă că Statele Unite amenință China cu tarife protecționiste în valoare de două ori mai mari decât PIB-ul anual integral al României.

Sumele de care vorbim reprezintă puterea celor două țări. O astfel de cifră în fața unei Rusii care nu are decât 1,5 trilioane PIB anual sau în fața UE care are un buget de 1 trilion de dolari anual ar fi însemnat colapsul economic al acelei țări. Între SUA și China însă se pare că jumătate de trilion de dolari înseamnă doar o cifră în raport cu cele 16 trilioane de dolari PIB-ul anual american sau 13 trilioane PIB-ul chinez anual.

Cu toate acestea trebuie să fim foarte clari că acest război comercial de o duritate fără precedent, mulți specialiști deja îl consideră ca fiind cel mai dur și costisitor război comercial pe care SUA l-au declanșat cu o supraputere, și anume cu China, este de altfel și primul și cel mai important care se joacă astăzi din istoria relațiilor americano-chineze, reprezintă în fond ceea ce a spus președintele Trump tot timpul: ”America first”. Iar dacă deficitele comerciale sunt importante în calculul omului de afaceri Trump, iată că această viziune s-a transpus și se translatează în politici naționale ale SUA. 

500 de miliarde înseamnă totodată și un profund regres al cooperării economice între cele două supraputeri. Înseamnă că undeva în interiorul înțelegerilor între președintele Trump și președintele Xi, în substanța subtilă și extrem de importantă al acestor negocieri, a existat o ruptură. Ambele părți nu au găsit modul de a se înțelege cu privire la rezolvarea a ceea ce președintele Trump exprimă întotdeauna ca o frustrare și anume că SUA sunt defavorizate în cadrul tuturor tratatelor economice globale. 

Desigur că 500 de miliarde înseamnă un regres și din punct de vedere al calității relațiilor între Statele Unite și China. Este foarte clar că la această sumă China va urmări mult mai atent și va fi mult mai sensibilă la încercările de apropiere americane. Dar așa cum întotdeauna politica externă este dictată de interese economice, președintele Trump își continuă linia sa extrem de dură, așa cum a făcut-o la întâlnirea G7 din Canada, așa cum a făcut-o la întâlnirea NATO de la Bruxelles, prin care interesele economice americane sunt pe primul loc. O filosofie care a prezentat-o și a exprimat-o în timpul campaniei sale prezidențiale, o filosofie pe care a pus-o imediat în practică la inaugurarea sa în funcție și iată o filosofie care o pune în practică și astăzi la jumătatea mandatului.

Victimele războiului comercial

Efectele economice se vor regăsi foarte brutal în dezechilibrele pe care aceste tarife protecționiste le vor produce. În primul rând mă refer la importul chinez de oțel, care va cunoaște o dezechilibrare de pe partea producătorului american pe partea producătorului european, în al doilea rând mă refer la piața petrolului (adăugăm cererea americană transmisă tuturor partenerilor săi de a nu mai cumpăra petrol iranian) și desigur în piața metalelor rare în care China are poziția dominantă. După cum se știe în piața metalelor rare, în special cele importante în fabricarea de computere, cipuri, în miniaturizarea tehnologică, China posedă practic 70% din depozitele lumii.

Probabil că în următoarele luni vom asista la un ping-pong diplomatic între SUA și China, dar putem fi siguri că negocierile economice dure care se poartă azi între cei doi președinți vor avea și victime. Probabil că una dintre victimele acestea va fi tocmai continentul care are nevoie de cea mai mare dezvoltare la ora actuală, Africa, unde China se instalează din ce în ce mai confortabil, din ce în ce mai puternic, și probabil că linia de acțiune pe care China o va alege pentru a diminua efectele tarifelor și cifrelor astronomice pe care SUA le vehiculează în războiul comercial va fi ocuparea și mai adâncă și mai puternică a continentului african și ascuțirea luptei pentru resursele acestui continent.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel