Lynx KF41, viitorul vehicul de luptă pentru infanterie (IFV) al armatei SUA ?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Vehiculul de luptă pentru infanterie Lynx KF41 produs de compania germană Rheinmetall.
Vehiculul de luptă pentru infanterie Lynx KF41 produs de compania germană Rheinmetall.

Viitorul vehicul de luptă pentru infanterie (IFV) al armatei SUA ar putea avea ADN german, cel puţin asta susţine publicaţia americană Popular Mechanics atunci când face trimitere la intenţiile companiei germane Rheinmetall de a vinde vehicule  Lynx KF41.

Aşa cum am scris încă de săptămâna trecută, compania germană de apărare Rheinmetall se alătură echipei americane Raytheon pentru a oferi armatei SUA un nou vehicul de luptă pentru infanteriei. Armata SUA caută să-și înlocuiască miile de vehicule de luptă M2 Bradley cu ceva mult mai nou, iar KF41 Lynx este soluţia pe care Rheinmetall o propune. Publicaţia americană Popular Mechanics face referire în termeni laudativi la vehiculul de luptă pentru infanterie Lynx KF41, care nu numai că este mai bun din toate punctele de vedere, dar are și capacitatea de a fi controlat de la distanță pe câmpul de luptă.

Programul Optionally Manned Fighting Vehicle (OMFV), care va înlocui vehiculul de luptă Bradley, planificat să intre în folosință în 2026.

M2 Bradley a fost folosit pentru prima dată de armata SUA în anii 1980. Vehiculul nu numai că putea transporta infanterie, dar oferea și suficientă protecție militarilor în timpul unui atac. Vehiculele Bradley au fost folosite pentru prima dată, în condiţii reale de luptă, în războiul din Golf din 1991, apoi în Irak (2003) și în războiul din 2014 împotriva Statului Islamic. Pe parcurs, Bradley a devenit mai greu odată cu introducerea de noi echipamente electronice, armuri şi sisteme de protecţie suplimentare care au permis vehiculului să facă față pe câmpul de luptă la noi tipuri amenințări.

Cu toate acestea, după mai bine de 30 de ani de cât este folosit, Armata SUA a decis că este timpul ca Bradley să fie scos la pensiei şi să fie înlocuit cu un nou vehicul de luptă pentru infanterie care încorporează cele mai noi tehnologii militare.

Compania germană de apărare Rheinmetall, care a dezvoltat tunul M256 de 120 mm pentru tancul M1A2 Abrams, se alătură echipei Textron Systems pentru a participa la programul OMFV al armatei SUA, iar soluţia propusă este Lynx KF41.

Soluţia propusă de Rheinmetall este un vehicul cu șenile, cu un echipaj format din trei operatori, cu capacitatea de a transporta opt soldați în partea din spate. Lynx este înarmat cu o turelă Lancer 2.0. Pe turele Lance arma principală este tunul automat MK30-2 / ABM, dezvoltat și construit de Rheinmetall. Utilizarea acestui tun aduce o serie de avantaje pentru echipajul vehiculului.

Turela are o rezervă de 200 de runde de două tipuri diferite de muniție pentru armă principală. Acest lucru înseamnă că arma poate încărcată cu muniție fără ca soldații să fie nevoiți să părăsească interiorul vehiculului. Turela permite, de asemenea, ca țintele în mișcare să fie lovite cu precizie chiar și atunci când vehiculul în sine se deplasează. De asemenea, alte arme de diferite calibre sau de la alți furnizori pot fi integrate în şi pe turela Lance. În acest sens este asigurată o flexibilitate deplină pentru upgrade.

Turele Lancer sunt echipat cu un sistem de control al focului complet digital, de ultimă generație; două sisteme de camere electro-optice - fiecare echipat cu o cameră de înaltă rezoluție, o cameră cu termoviziune și un telemetru laser. Una dintre camere oferă vizibilitate la 360 de grade, indiferent de mișcarea turelei. Un avantaj deosebit îl reprezintă faptul că fiecare sistem poate fi operat atât de către comandant, cât și de către tunar. Versiunea mai avansată a turelelor Lancer, Lancer RC poate fi operată şi de la distanţă.

KF41 cântărește 44 de tone, semnificativ mai mult decât Bradley care are 30 de tone. KF41 este mai mare, dar este și mai agil, cu un raport greutate/cai putere de 26 la 1, comparativ cu Bradley unde raportul greutate/cai putere este de aproximativ 21 la 1.

Lynx KF41 din serviciul armatei SUA ar arăta probabil puțin diferit de vehiculul care a fost testat recent în Ungaria, deoarece SUA ar putea dori ca turela să fie echipată cu două rachete antitanc cu rază lungă de acțiune. Armata SUA poate dori, de asemenea, ca Lynx KF41 să dispună de un sistem activ de protecție şi de capacitatea de a fi operat de la distanță.

Noul program OMFV al Armatei SUA ar trebui să intre în linie dreaptă începând cu anul 2021 sau chiar în 2022. Sursa citată mai precizează că nu este exclus căa programul OMFV să nu reușească şi să nu fie găsit un înlocuitor pentru Bradley. Dacă totuşi, Lynx KF41 câștigă, Rheinmetall ar putea produce un vehicul care va fi principalul transportor blindat pentru trupe al armatei SUA, până cel puţin în 2050.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel