Armata rusă pierde rachetele termobarice pe bandă rulantă: Încă două sisteme TOS-1A, distruse în doar câteva zile

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
TOS-1A Solntsepek. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
TOS-1A Solntsepek. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Forțele ucrainene au făcut public un nou videoclip, care prezintă imagini spectaculoase cu distrugerea un alt  sistem TOS-1A rusesc „Solntsepyok”, scriu cei de la publicația ucraineană Censor.net.

Videoclipul distrugerii a fost publicat de  ministrul Afacerilor Interne Ihor Klymenko cu cuvintele: ""Solntsepyok". Recunoașterea aeriană a brigăzii 27 a Gărzii Naționale în acțiune. Lovim sistematic echipamentul inamicului".

Un alt TOS-1A rusesc „Solntsepyok” a fost distrus:

 

TOS-1A "Solntsepek" - câte sisteme a pierdut Federația Rusă

Rusia are un număr limitat de sisteme cu rachete termobarice. La începutul invaziei, se pare că existau în dotarea armatei ruse aproximativ 45 de lansatoare. De la începutul războiului, ucrainenii au distrus un procent semnificativ din echipamente, dar informațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Potrivit analistului politico-militar Oleksandr Kovalenko, conform datelor publice, documentate foto/video, acesta este al nouălea TOS-1A pierdut de ruși. Totuși, conform informațiilor ucrainene, ar fi vorba de peste 13 sisteme distruse, dar loviturile au putut fi probate foto/video în toate cele 13 cazuri.

Imaginile furnizate de ucraineni vin la doar câteva zile de la ultima reușită similară. Astfel, pe 31 august, Statul Major ucrainean a confirmat că, 29 august, Forțele Armate ale Ucrainei au lovit un sistem TOS-1A "Solntsepiok", într-o acțiune de luptă în care au fost vizate și depozite de armament.

 

TOS-1A, motivul simplu pentru care este un sistem vulnerabil

Așa cum arăta și DefenseRomânia, sistemele de lansare multiplă TOS-1A ”Solntsepyok” trag câteva zeci de rachete termobarice și sunt, de obicei, montate pe șasiul tancului T-72.

Munițiile termobarice sunt extrem de distructive, sunt bombe cu vid interzise care aspiră tot oxigenul din mediu și creează o explozie devastatoare.

”TOS-1A este un sistem distructiv. Poate distruge infrastructura. În ceea ce privește oamenii, poate produce deteriorări majore ale organele interne. Rănile pe care le provoacă pot fi fatale”, arată Ministerul Apărării al Marii Britanii.

Deși sistemul TOS-1A este o versiune mai nouă, raza sa de acțiune este de maxim 10 kilometri. Pentru a putea fi utilizat eficace, înainte de a putea deschide focul, lansatorul este obligat să intre în raza de acțiune a tancurilor inamice, ceea ce îl face vulnerabil la riposta ucrainenilor.

Un alt dezavantaj este mobilitatea scăzută a echipamentului. „Unităților foarte mobile li se va da, ca să spunem ușor, un sicriu nu foarte mobil”, remarca și expertul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko, care susține că, în realitate, raza de acțiune a rachetelor folosite (MO.1.01.04 și MO.1.01.04 m) este de doar 6-7 km.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel