Conform declaraţiei vice-amiralului Jon Hill, directorul Agenției de Apărare Antirachetă din cadrul Pentagonului, construirea sistemului antibalistic Aegis Ashore din Polonia are întârzieri de doi ani, la care se vor adăuga încă doi, ceea ce înseamnă că termenul de construcţie a fost întârziat până în 2022.
Directorul Agenției de Apărare Antirachetă din cadrul Pentagonului a precizat, pe 12 februarie, că lucrările de construcție la sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore (AAMDS) din nordul Poloniei, nu vor fi finalizate anul acesta, după cum era prevăzut, înregistrându-se o întârziere de 2 ani. Jon Hill a mai spus că pentru finalizarea la timp a sistemului antibalistic Aegis Ashore, în anul 2022, va fi nevoie şi de finanțare suplimentară.
Construirea sistemului Aegis Ashore din Polonia are întârzieri de doi ani, la care se vor adăuga încă doi
Construcția sistemului antibalistic din Polonia a avut termenul inițial stabilit pentru august 2018. Cu toate acestea, atunci, dar și acum întârzierea a fost cauzată de constructorul polonez contractat pentru lucrare, dar şi de condițiile meteo nefavorabile, lipsa forței de muncă și a altor resurse care au fost dificil de găsit, reprogramând ceremonia de inaugurare pentru anul 2020.
De asemenea cheltuielile de întreținere au fost o parte a problemei, întrucât bugetului Apărării Statelor Unite ale Americii pentru anul fiscal 2021, publicată pe 10 februarie, a arătat că Agenția de Apărare antirachetă din SUA (MDA) ar avea nevoie de o sumă suplimentară de 96 de milioane USD pentru a menține funcţional sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore, care este deja este instalat, a precizat Defense News.
Primul sistem de apărare anti-rachetă din Europa de Est a fost realizat la fosta bază aeriană de la Deveselu. Apoi, un obiectiv similar a fost amplasat pe teritoriul Poloniei, în Redzikovo.
Rusia consideră că acest scut afectează echilibrul strategic și îi amenință securitatea.
Rusia insistă însă că elementele sistemului antirachetă american din Europa de Est ar avea o dublă utilitate, atât defensivă - în scop de interceptare - cât şi ofensivă, adică atacuri cu rachete de croazieră.
Poziția oficială a NATO este că scutul de la Deveselu are un rol pur defensiv și obiectivul său este de a descuraja acțiuni agresive din partea unor state cu veleități nucleare din Asia și Orientul Mijlociu, precum Coreea de Nord sau Iranul.
Sistemul Aegis Ashore desfășurat la Deveselu reprezintă un element-cheie al sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), având un caracter eminamente defensiv, fiind capabil să lanseze numai interceptori defensivi. Natura defensivă a acestui sistem este confirmată în Acordul de bază încheiat între România și Statele Unite ale Americii, de angajamentele SUA față de NATO și de declarațiile Alianței în acest sens.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News