Lovitură de stat în desfășurare în Sudan. Armata i-a arestat pe conducătorii civili

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Soldații ai Armatei Guvernamentale de Eliberare a Poporului din Sudan (SPLA)
Soldații ai Armatei Guvernamentale de Eliberare a Poporului din Sudan (SPLA)

Lovitura de stat aflată în desfăşurare luni în Sudan, unde armata i-a arestat pe conducătorii civili, suscită condamnări şi o vie îngrijorare în rândul comunităţii internaţionale, care a lansat apeluri urgente la dialog între civili şi militari, notează Agerpres, care citează AFP.

Emisarul ONU în Sudan, Volker Perthes, s-a declarat 'foarte îngrijorat de informaţiile despre o lovitură de stat' şi a făcut apel la 'forţele armate să elibereze imediat persoanele reţinute'.

Într-un comunicat care îl citează pe secretarul general Ahmed Abul Gheit, Liga Arabă a îndemnat la dialog, arătându-şi 'profunda preocupare' şi chemând 'toate părţile să respecte' acordul de împărţire a puterii de tranziţie, încheiat în 2019 după răsturnarea autocratului Omar el-Bashir.

Preşedintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki, 'a aflat cu profundă consternare despre evoluţia gravă a situaţiei din Sudan' şi a chemat la 'reluarea imediată a consultărilor între civili şi militari'.

 

SUA s-au declarat profund îngrijorate



Statele Unite, al căror emisar pentru Cornul Africii se afla încă în ajun în biroul premierului sudanez Abdallah Hamdok, acum arestat, s-au declarat 'profund îngrijorate' şi au avertizat că 'orice schimbare a guvernului de tranziţie pune în pericol ajutorul american'.

Anunţul preluării puterii de către militari vine 'împotriva declaraţiei constituţionale (care guvernează tranziţia în Sudan) şi a aspiraţiilor democratice ale poporului sudanez', a reacţionat pe Twitter emisarul Feltman.

La rândul său, Comisia Europeană a cerut 'eliberarea rapidă' a liderilor civili ai guvernului sudanez şi 'ca mijloacele de comunicaţie să nu fie blocate, spre a permite să se ia legătura cu cei care au nevoie'.

Şi Germania a 'condamnat în mod clar' tentativa de lovitură de stat care 'trebuie să înceteze imediat' pentru a permite continuarea unei 'tranziţii politice paşnice spre democraţie', conform unui comunicat al ministrului de externe Heiko Maas, care cheamă la dialog între responsabilii politici.

'Franţa condamnă cu cea mai mare fermitate tentativa de lovitură de stat din Sudan. Exprim sprijinul nostru pentru guvernul de tranziţie sudanez şi chem la eliberarea imediată şi la respectarea integrităţii prim-ministrului şi a conducătorilor civili', a transmis preşedintele Emmanuel Macron pe Twitter.

 

Generalul sudanez Abdel Fattah al-Burhan a anunțat dizolvarea autorităților de tranziție



Generalul sudanez Abdel Fattah al-Burhan a anunţat luni, într-o alocuţiune la televiziunea de stat, dizolvarea autorităţilor de tranziţie aflate la guvernare după înlăturarea lui Omar Hassan al-Bashir în 2019.

Generalul, aflat până acum în fruntea Consiliului de suveranitate - cea mai înaltă autoritate de tranziţie, compusă din civili şi militari -, a declarat că doreşte în continuare 'o tranziţie spre un stat civil şi alegeri libere în 2023', chiar dacă a îndepărtat toţi conducătorii din funcţiile lor.

Pe lângă dizolvarea guvernului şi a Consiliului de suveranitate, el a anunţat demiterea de prefecţi şi miniştri şi a declarat stare de urgenţă în toată ţara.

'Majoritatea miniştrilor şi membrii civili ai Consiliului de suveranitate au fost arestaţi (...) de forţele militare' înainte de ivirea zorilor, anunţase mai devreme Ministerul Informaţiilor.

Printre cei reţinuţi se află prim-ministrul Abdallah Hamdok, transportat împreună cu soţia sa într-un loc necunoscut după ce a refuzat să sprijine 'lovitura de stat' în curs.

Biroul premierului a chemat populaţia să 'protesteze prin toate mijloacele paşnice posibile' împotriva 'loviturii de stat'.

Prezenţi în stradă încă de dimineaţă pentru a protesta contra arestărilor, manifestanţi care 'refuză lovitura de stat militară' au fost întâmpinaţi cu 'gloanţe adevărate' de forţe armate în centrul capitalei Khartoum, potrivit Ministerului Informaţiilor.

Cel puţin 12 persoane au fost rănite, conform unei asociaţii a medicilor.

Această lovitură de forţă intervine într-un context de tensiuni exacerbate între civilii şi militarii care ar trebui să conducă împreună ţara spre alegeri în 2023.

Această alianţă nu a durat însă mult timp. În vreme ce manifestanţi s-au instalat din 16 octombrie în faţa palatului prezidenţial din Khartoum pentru a cere un transfer al puterii către militari, alţii, partizani ai unui regim civil, au coborât cu miile în stradă joi în sprijinul liderilor civili.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel