F-35 este construit în trei versiuni: F-35A - decolare şi aterizare convenţională (CTOL), F-35B - decolare de pe suprafeţe reduse şi aterizare verticală (STOVL) şi F-35C - decolare asistată de sistemul catapultă, aşa numitul sistem CATOBAR, versiune destinată portavioanelor (CV).
Avionul F-35, produs de compania Lockheed-Martin, este parte a programului de înzestrare Joint Strike Fighter al Pentagonului, cel mai costisitor din toate programele de înzestrare dezvoltate de armata americană.
Contractul în valoare de 4.7 miliarde de dolari include: 48 de aeronave de luptă F-35A pentru US Air Force, 14 avioane de luptă F-35B pentru Marine Corps, 16 avioane de luptă F-35C pentru US Navy. Se preconizează că lucrările vor fi finalizate până în martie 2023, a anunțat marți un comunicat al DoD.
Pe lângă contract în valoare de 4.7 miliarde de dolari, Lockheed Martin Aeronautics a mai primit încă un contract în valoare de 202 de milioane de dolari pentru a continua să dezvolte, să susțină și să producă aplicații software pentru aeronavele F-35.
Astfel, în prima fază, Departamentului Apărării solicita 79 de avioane F-35, dintre care 48 din modelul F-35A - utilizat de Forțele Aeriene, 10 aeronave F-35B - utilizate de pușcașii marini și 21 de aeronave F-35C - utilizate de pentru US Navy. În schimb, semnatarii scrisorii doreau o creștere cu 24 % a achizițiilor de avioane F-35, ajungând până la 98 în total, față de 79 câte au fost solicitate iniţial de Pentagon, incluzând alte 12 F-35A, alte două F-35B și alte cinci aeronave F-35C.
După cum se poate observa, Departamentului Apărării al SUA a luat cu totul altă decizie, preferând în cele din urmă să cumpere 78 de aeronave F-35 şi nu 79 câte erau planificate iniţial, dar şi să respingă solicitarea pentru 98 de avioane de vânătoare F-35, înaintată de mai mulţi membri ai Camerei Reprezentaţilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News