Linia dură din structurile de forță rusești îi solicită lui Putin trecerea la un război mai agresiv în Ucraina. Primele masuri: demiterea lui Șoigu și Gherasimov și decretarea mobilizării generale

Ionel Copcea |
Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul Apărării
Președintele rus Vladimir Putin și Serghei Șoigu, ministrul Apărării

Agenția de presă slovacă TASR a informat, pe 21.08.2023, citând portalul televiziunii britanice Sky News, că reprezentanții liniei dure din structurile de forță ale Federației Ruse i-au cerut președintelui Vladimir Putin să-l demită pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, fapt ce ar permite decretarea mobilizării generale pentru intensificarea luptei împotriva Ucrainei.

De asemenea, agenția Bloomberg a semnalat luni faptul că elita rusească este îngrijorată de reacția slabă a președintelui Putin la revolta din luna iunie a grupului Wagner, condus de Evgheni Prigojin. Ca urmare, reprezentanții elitei propun eliberarea din funcție a ministrului apărării, Serghei Șoigu, și a șefului Statului Major General al Forțelor Armate, Valeri Gherasimov. Aceste măsuri, ar trebui să fie urmate de decretarea mobilizării generale în Federația Rusă.

,,Adepții liniei dure din serviciile de securitate rusești solicită trecerea la un război mai agresiv în Ucraina. Pentru aceasta este nevoie de demiterea conducerii militare actuale, decretarea mobilizării generale și instituirea legii marțiale”, a notat agenția Bloomberg. 

Comentariul autorului: Este foarte puțin probabil ca președintele rus, Vladimir Putin, să urmeze recomandările așa-numitei “elite” din structurile de forță, având în vedere faptul că abordarea moderată a conflictului din Ucraina a fost impusă chiar de el.

Într-un interviu acordat recent, președintele Republicii Belarus, Alexander Lukașenko, a mărturisit că Vladimir Putin a renunțat la intenția de a cuceri Kievul, deși a fost foarte aproape de acest lucru la începutul intervenției militare din Ucraina, de teama provocării unor pierderi mari de ambele părți aflate în conflict.

Pe lângă această declarație, mai există și alte evoluții înregistrate în timpul operației militare speciale, care demonstrează faptul că Vladimir Putin a ales calea cea mai grea în conflictul ucrainean, preferând să crească pierderile proprii decât să distrugă anumite structuri ale armatei ucrainene sau obiective de pe teritoriul Ucrainei.

Se pare însă că raționamentul președintelui rus nu a fost tocmai corect. Ezitările în ceea ce privelte impunerea unor soluții mai radicale au dus la coalizarea Occidentului în jurul Ucrainei și prelungirea conflictului. Implicit, acest lucru înseamnă pierderi și mai mari de ambele părți și consum sporit de resurse și energie.

Susținerea fără rezerve a conducerii actuale a armatei ruse, reprezentate de Șoigu și Gherasimov, a determinat revolta condusă de Evgheni Prigojin, care a afectat în mod vizibil imaginea lui Vladimir Putin, atât în străinătate, cât mai ales în Federația Rusă.

Cel mai probabil, în încercarea de a câștiga un nou mandat la alegerile din luna martie a anului viitor, Vladimir Putin nu se va abate de la linia susținută până în prezent. Acesta va miza pe o serie de măsuri economice și de ordin social, care să compenseze anumite insuccese de natură militară și să distragă atenția de la modul în care conducerea militară gestionează problemele legate de războiul din Ucraina.     

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel