Leopard 2 sau nimic? Un expert din Ucraina compară Leopard 1 cu T-62 și spune că e nevoie de tancuri moderne

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc german Leopard 1A5, produs de gigantul Rheinmetall
Tanc german Leopard 1A5, produs de gigantul Rheinmetall

Producătorul german de arme Rheinmetall este gata să transfere peste 100 de tancuri de luptă Leopard 1, Leopard 2 și British Challenger 1 în Ucraina, dacă va primi aprobarea german.

Germania se codește să trimită tancuri Leopard 2. Motivele pentru care Germania ezită să transfere Leopard 2 țin de riscul ca Berlinul să rămână descoperit din punctul de vedere al capacității de apărare. Cu doar aproximativ 300 de tancuri în dotarea armatei sale, Olaf Scholz a spus că Germania „nu face niciodată nimic singură”, așteptând un anunț și din partea SUA. 

Problema tancurilor pare să fie mai complicată decât pare la prima vedere.

SUA au spus că M1 Abrams este un echipament „foarte complicat”, de exemplu pentru că are o turbină în loc de motor diesel. În plus, nici întreținerea nu este ușoară.

Franța, la rândul ei, este reticentă în a-și furniza propriile tancuri de luptă principale. Un motiv invocat este că întreținerea celui mai modern Leclerc este mai complexă, ceea ce ar putea pune probleme forțelor armate ucrainene. Piesele de schimb sunt disponibile doar într-o măsură limitată.

Totuși, tancurile Leclerc ar putea ajunge pe frontul ucrainean înaintea Leopard 2 germane și Abrams americane. Ministrul Apărării, Sebastien Lecornu, a declarat, miercuri, într-o audiere parlamentară, că cererea este analizată în prezent. 

Leopard rămâne , însă, cea mai viabilă variantă. Tancul german este cel mai usor de întreținut, reparat și alimentat cu piese de schimb, munitie etc. 

 

Tancuri vechi recondiționate

 

În acest timp, Rheinmetall spune că poate achiziționa și moderniza un număr mare de tancuri mai vechi, Challenger 1.

Pe lângă Challenger 1, Rheinmetall mai propune să furnizeze Leopard 1 și Leopard 2 în diferite versiune.

Astfel, 20 de tancuri de luptă principale Leopard 1 ar putea fi retehnologizate și vândute în acest an și altele 80 în decurs de 20 de luni. În asemenea condiții, Bundeswehr nu ar trebui să renunțe la propriile arme, scrie Handelsblatt.

Foto: Tanc Leopard 1

 

Leopard 1, comparat cu T-62

 

Aleksander Kovalenco, analist ucrainean pe probleme politico-militare, argumentează pentru publicația NV de ce Leopard 1 nu ar aduce un plus pe câmpul de luptă.

În opinia sa, tancurile pe care le va primi Ucraina trebuie să îndeplinească cerințele războiului modern, din punct de vedere al comunicațiilor, măsurilor de protecție etc.

Leopard 1 și este un tanc vechi, care poate fi comparat, ca echipamente de contramăsuri, cu tancul sovietic T-62. Prin urmare, Leopard 1 nu ni se potrivește deloc.

Și când în 2022 s-a spus că concernul german Rheinmetall era gata să furnizeze Ucrainei un anumit număr de tancuri Leopard 1 conservate, am fost categoric împotriva lui. Dar mulți mi-au spus ca îl vom preda apărării teritoriale.

E aceeași situație ca în cazul tancurilor primite din Slovenia (M-55S, care sunt de fapt T-55 sovietice modernizate). Vreau să îi mulțumesc Ljubljanei, pentru că dă tot ce poate, dar, în realitate, nu aș lua astfel de tancuri. Dacă aș fi comandantul unei unități, nu mi-aș pune niciodată băieții în acest tanc. De fapt, este un tanc T-55. Lustruit, cumva modern, dar în opoziție cu tancul T-72B3, T-80 sau T-90, este un om mort, iar echipajul său merge la moarte sigură. Situația este aceeași și cu Leopard 1.

Foto: Leopard 2 A4

Prin urmare, trebuie să transferi Leopard 2. Dar nu modificarea de bază a Leopard 2 A4, ci cel puțin începând cu varianta Leopard 2 A5, care ia în considerare deficiențele versiunii 2A4.

Deci, turela Leopard 2 A5 a fost complet reproiectată, a devenit în formă de pană. Prin această formă recunoaștem acum tancurile Leopard.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Leopard 2A5

În plus, metalul s-a schimbat, ceea ce oferă o protecție mai mare și rezistă defecțiunilor. Mai mult, forma de pană menționată a turelei reduce semnificativ și efectul de șoc al impactului muniției în comparație cu o turelă cu un unghi de 90 de grade. Și în acest fel, eficiența proprietăților de protecție, sau protecția dinamică, crește”, mai arată expertul.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel