Franța se „bagă în față” pentru Ucraina. Tancurile Leclerc ar putea înfrunta forțele ruse pe front înaintea Leopard 2 și Abrams

Darius Muresan |
Data publicării:
Tanc francez Leclerc. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța
Tanc francez Leclerc. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța

În contextul în care toate discuțiile se învârt în jurul tancurilor Leopard 2 de producție germană, pentru a fi trimise în Ucraina, dar și a Abrams americane, francezii par să facă pași concreți pentru a trimite Ucrainei tancuri Leclerc.

Franța a fost și prima care a deschis calea vehiculelor de luptă pentru Ucraina, după ce a anunțat recent transferul a blindatelor (numite generic tancuri ușoare) AMX-10 RC.

Marea Britanie a fost însă prima care a spart gheața în ceea ce privește tancuri occidentale moderne. Londra a confirmat  în această săptămână că va trimite tancuri Challenger 2 în Ucraina.

Pe lângă tancuri Challenger 2, britanicii vor trimite și 30 de obuziere AS90.

Marea Britanie a intenționat și în aprilie 2022, să trimită Ucrainei sisteme de artilerie AS90 dar, din anumite motive, probabil legate de capacitatea de instruire, s-a renunțat, Londra optând la acea vreme pentru furnizarea de obuziere L118 remorcate ușoare de 105 mm. 

După anunțul britanicilor, toți ochii sunt acum pe Berlin, în contextul în care Kievul solicită tancuri Leopard 2. Deși există mulți utilizatori ai tancurilor Leopard, e nevoie de acordul Germaniei pentru a transfera acest tip de tancuri. Germania însă ezită și vrea ca SUA să facă primul pas și să trimită tancuri Abrams în Ucraina.

Cancelarul Olaf Scholz a menționat într-o conversaţie telefonică cu preşedintele american Joe Biden, că Germania ar putea livra aceste tancuri doar dacă SUA, la rândul lor, vor pune la dispoziţie Ucrainei principalele lor tancuri de luptă Abrams.

Pe de altă parte Polonia amenință că nu va atepta acordul Germaniei și va trimite Leopard 2 în Ucraina. 

Finlanda și-a arătat și ea disponibilitatea de a trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: Polonia spune că va livra tancuri Leopard 2 Ucrainei chiar și fără acordul Berlinului. Germania ezită și vrea ca SUA să facă primul pas cu Abrams

 

Franța se „bagă în față” pentru Ucraina. Tancurile Leclerc ar putea ajunge pe frontul ucrainean înaintea Leopard 2 germane și Abrams americane

 

2. Leclerc XL... (leclerc-xlr_21544800.jpg)

Leclerc XLR, Eurosatory 2022, foto: @DefenseRomania

Publicația franceză Opex360 analizează și ea transferul de tancuri Leclerc, după acordul Parisului pentru AMX-10 RC.

Francezii scriu că executivul de la Paris examinează posibilitatea de a trimite tancuri Leclerc în Ucraina. Ministrul Apărării de la Paris, Sebastien Lecornu, în timpul unei audieri în Senatul francez, care a avut loc pe data de 18 ianuarie, a abordat această chestiune în cadrul unei sesiuni de întrebări.

„Franța consolidează ajutorul militar prin livrarea de tancuri ușoare AMX-10 RC. E imposibil să amânăm mai mult livrare de tehnică blindată și mai eficientă, ca de exemplu tancuri grele, rachete, ori lansatoare pentru a proteja civilii”, a precizat ministrul.

Întrebat direct dacă urmează ca Franța să livreze tancuri Leclerc, Lecornu s-a rezumat să precizeze că președintele Macron a cerut o soluție în acest sens. A admis însă că problema mentenanței tancurilor e una „foarte sensibilă”.

CITEȘTE ȘI: După 80 de ani, Rusia e pe cale să-și reînfrunte coșmarul: Tancurile germane. Gen. Barbu, despre Leopard 2 și nevoile Ucrainei pentru a împinge frontul

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel