Lecția dură predată Rusiei. Sprijinul aerian a fost „paralizat” încă din primele săptămâni de război în Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a rezistat mai bine decât credeau toți analiștii militari.

Deși la începutul conflictului niciun specialist nu îi dădea nicio șansă, apărarea aeriană ucraineană a rezistat primelor lovituri și, în câteva săptămâni a tocat sistematic superioritatea aeriană a Rusiei. Acest lucru a limitat capacitatea Moscovei de a oferi sprijin aerian forțelor sale terestre, a dezvăluit generalul american James B. Hecker, comandantul Forțelor Aeriene din Europa, a Forțelor Aeriene Africa și a Comandamentului Aerian Aliat, de la Ramstein.

Vorbind la Conferința Space & Cyber ​​a Asociației Forțelor Aeriene, Hecker a confirmat că, potrivit estimărilor occidentale Forțele Aeriene Ruse au pierdut cel puțin 55 de avioane de luptă în război, majoritatea dintre ele în primele săptămâni de război, arată Airandspaceforces.

 

„Asta obții dacă nu ai superioritate aeriană”

 

Importanța capacităților aeriene s-a văzut în special atunci când Rusia a arătat cât de ineficientă poate fi armata sa în lipsa unor forțe aeriene care să domine spațiul aerian.

„Noi nu putem permite să pățim același lucru și să înregistrăm asemenea pierderi. Trebuie să ne asigurăm, pe măsură ce avansăm, că suntem capabili să câștigăm și să menținem superioritatea aeriană”, a spus el, referindu-se la cele aproximativ 80.000 de victime ale Rusiei, înregistrate.

Foto: Su-27

 

 

Ucraina păstrează 80% din avioane

 

Generalul a mai arătat că împiedicarea exercitării superiorității aeriene a forțelor militare ruse a permis forțelor aeriene ucrainene să păstreze 80% din aeronavele de dinaintea invaziei, la șapte luni de la începutul războiului, deși bazele și aerodromurile ucrainene au fost ținte predilecte pentru rachetele rusești.

Hecker a declarat că Forțele Aeriene Ucrainene s-au bazat în principal pe rachetele sol-aer SA-10 și SA-11 din era sovietică pentru a contracara forțele aeriene ruse, adăugând că SUA nu pot furniza sistemele de rachete Ucrainei din cauza lipsei de disponibilitate. 

 

Rachete antiradar de tip NATO, pe MiG-uri

 

Generalul a confirmat că avioanele forțelor aeriene ucrainene au fost echipate rapid cu rachete anti-radar de mare viteză, AGM-88, livrate de SUA. 

El a adăugat că introducerea rachetei anti-radar i-a forțat pe ruși să-și „oprească” radarele și, implicit, să renunțe la planul de supremație aeriană în Ucraina. „Chiar dacă nu obții o eliminare prin forța cinetică... poți obține superioritate aeriană locală pentru o perioadă de timp în care poți face ceea ce trebuie să faci”, a mai spus Hecker, citat de Breaking Defense.

Rușii se limitează la rachetele de croazieră, lansate de pe bombardierele din Marea Caspică, iar SUA oferă ucrainenilor ”avertismente sensibile, în timp util” cu privire la aceste lovituri, mai dezvăluie generalul.

Departamentul Apărării al SUA a confirmat transportul rachetei Raytheon în Ucraina la începutul lunii august, la câteva zile după ce imaginile cu rachete AGM-88, lansate de pe câmpul de luptă au început să circule pe rețelele de socializare. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel