Surprinzător, dar explicabil - Ucraina mai are încă 80% din forțele sale aeriene. General american: Avioane F-16 nu for fi furnizare mai devreme de 2025

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Deși bazele și aerodromurile forțelor aeriene ucrainene au fost ținte predilecte pentru rachetele rusești, Kievul încă mai deține aproximativ 80% din tehnica de luptă, pe care o avea la începutul războiului.

Declarații pe acest subiect, au fost făcute, recent de generalul James Hecker, comandantul Forțelor Aeriene americane din Europa și Africa (USAFE), una dintre cele mai informate și avizate persoane privind evoluția războiului din Ucraina, potrivit Politico.

Hecker, care deține și funcția de comandant al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, la aproape trei luni după ce a fost numit în funcțiile de înaltă responsabilitate de pe continentul european, a făcut primele sale declarații pe marginea conflictului din apropierea granițelor Alianței nord-atlantice.

Generalul a confirmat că forțele ruse nu au reușit la începutul războiului să obțină supremația aeriană și nu reușesc nici în prezent.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât cel puțin 55 de avioane de război rusești de la începutul războiului, a declarat Hecker, luni, la conferința anuală a Asociației Forțelor Aeriene, adăugând că pierderile uriașe sunt unul dintre motivele majore pentru care avioanele de luptă și bombardierele rusești nu au jucat un rol prea mare în conflict.

Ucrainenii au doborât acele avioane, folosind sisteme antiaeriene mai vechi, de fabricație rusească, forțându-i pe atacatori să limiteze sever incursiunile în apropierea pozițiilor ucrainene. Acest fapt a rupt forțele terestre ruse de sprijinul aerian de care au nevoie pentru a cuceri și controla teritoriul, a continuat Hecker.

Această lipsă de protecție aeriană a fost una dintre marile surprize ale războiului, deoarece majoritatea analiștilor se așteptau ca Rusia să stabilească rapid dominația aeriană, încă din primele zile ale invaziei. Acest eșec a permis forțelor aeriene ucrainene să se regrupeze și să supraviețuiască în cea mai mare parte intacte.

Hecker a estimat că, Ucraina păstrează aproximativ 80% din forțele sale aeriene, la șapte luni de la începutul războiului.

 

Ucraina solicită din partea NATO sisteme antiaeriene S-300 și Buk

 

La reuniunea din septembrie a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, desfășurată la Baza Aeriană Ramstein din Germania, una dintre „marele solicitări” primite de la ucraineni a fost furnizarea mai multe sisteme de apărare antiaeriană SA-10 (S-300) și SA-11 (Buk) pentru a se proteja de dronele și aeronavele rusești, a spus Hecker.

SUA nu produce și nu utilizează aceste sisteme de rachete antiaeriene, așa că sarcina de a le furniza Kievului revine aliaților europeni.

Generalul nu confirmă și nici infirmă unele discuții inițiale dintre oficiali ai SUA și Ucrainei privind furnizarea de avioane F-16, dar precizează că, acestea ar putea ajunge în Ucraina după cel puțin trei ani de la data luării unei decizii în acest sens.

Un lucru care, probabil, că nu va ajunge, prea curând, în Ucraina este avionul de luptă F-16, fabricat în SUA, despre care Hecker a spus că nu va sosi timp de doi sau trei ani după ce s-a luat vreo decizie politică de trimitere, cauzele fiind pregătirea piloților și problemele logistice. Generalul nu ia în calcul trimiterea de avioane F-16 (în Ucraina, pe termen scurt – nota autorului), totuși precizează că se începe  „să se gândească pe termen lung” la modul în care Ucraina va fi echipată pentru un război despre care se spune că va dura, probabil, ani, nu luni.

Potrivit unui articol de săptămâna trecută al publicației POLITICO, oficialii ucraineni și americani deja poartă discuții cu privire la trimiterea avioanelor F-16  în Ucraina, împreună cu baterii de rachete Patriot.

Generalul recunoaște că temerile din guvernele occidentale, privind posibila transformare a conflictului într-un al treilea război mondial, întârzie trimiterea în Ucraina a mai multor arme, unele chiar cu rază lungă. Dar, Hecker consideră că deocamdată ucrainenii au tot ce trebuie pentru a se proteja.

Casa Albă refuză să trimită rachete cu rază mai lungă de acțiune, de teamă că Ucraina ar începe să lovească ținte în interiorul Rusiei. Germania, nici ea nu permite deocamdată altor țări să trimită în Ucraina tancuri Leopard și sisteme de artilerie de fabricație germană.

Cel puțin pentru moment, „Ucraina are ceea ce îi trebuie pentru a supraviețui, a lupta și a încerca să-și protejeze suveranitatea, fără a transforma acest lucru în al treilea război mondial”, a spus Hecker.

Generalul a recunoscut că SUA furnizează Ucrainei informații „sensibile la timp”, dar a insistat că americanii nu aleg ținte pentru ei.

Mai exact, SUA au transmis informații despre locația depozitelor de aprovizionare rusești și a centrelor logistice din interiorul Ucrainei, a spus Hecker. „Le trimitem unde se află unele dintre aceste echipamente, dar depinde de ei dacă vor să le lovească  sau nu”, a spus generalul.

În primele zile ale războiului, forțele ucrainene au avut dificultăți în a lovi acele ținte, care se aflau în spatele liniilor frontului și în afara razei de acțiune a artileriei grele. „Dar apoi au primit HIMARS”, a mai precizat generalul american.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel