Lavrov spune că Rusia nu vrea să „bage în mormânt” dolarul american, dar moneda SUA și euro nu mai joacă rolul decisiv din trecut

Darius Muresan |
Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin și ministrul de externe Serghei Lavrov, în timpul unei întrevederi din 2016. Foto: Kremlin.ru
Președintele rus Vladimir Putin și ministrul de externe Serghei Lavrov, în timpul unei întrevederi din 2016. Foto: Kremlin.ru

Rusia nu vrea să "bage în mormânt" dolarul, Statele Unite încetează să mai asigure rolul dolarului, a declarat astăzi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. 

"Ne construim linia politică nu împotriva Statelor Unite, nu împotriva Occidentului. Preşedintele a vorbit şi despre acest lucru - nu vrem să distrugem dolarul, dar Statele Unite încetează să mai asigure rolul dolarului, care era acceptabil pentru toată lumea. Iată care este problema", a spus Lavrov, citat de Rador, vorbindu-le studenţilor MGIMO (Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova).

Lavrov a remarcat faptul că în acest moment niciuna dintre aşa-numitele monede de rezervă - nici euro, nici yenul, nici chiar dolarul - nu sunt de încredere.

 

La mijlocul lunii august rubla rusească a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele 17 luni

 

Amintim că la mijlocul lunii trecute rubla rusească s-a depreciat, trecând de pragul de 100 de ruble pentru un dolar pentru prima dată în ultimele 17 luni, pe fondul cererii solide de valută şi diminuării balanţei comerciale a Rusiei, transmitea la vremea respectivă Agerpres, care cita Reuters.

Atunci, rubla s-a depreciat cu 1,4% în raport cu dolarul până la un curs de 100,84 ruble pentru un dolar, depăşind pragul de 100 de unităţi pentru un dolar pentru prima dată după data de 23 martie 2022. De asemenea, moneda rusească s-a depreciat cu 1,5% până la 110,44 ruble pentru un euro, de asemenea cel mai slab curs din ultimele 17 luni, şi cu 1,3% în raport cu yuanul până la 13,87 ruble pentru un yuan chinez.

Rubla rusească a trecut printr-o perioadă turbulentă după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie 2022, atingând un minim istoric de 120 ruble pentru un dolar în luna martie a anului trecut, pentru ca la câteva luni mai târziu să revină până la cel mai bun curs din ultimii şapte ani, graţie unor restricţii asupra mişcărilor de capital şi creşterii veniturilor din exporturi.

Banca Centrală a Rusiei a dat vina pe recenta depreciere a rublei pe diminuarea veniturilor din export şi revenirea importurilor, însă un consilier de la Kremlin a dat luni vina pe politica monetară a Băncii Rusiei, un semn de dezacord între autorităţile ruseşti.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel