Lăsată din brațe de Rusia în cele mai grele momente, Armenia caută în altă parte alianțe de securitate. Erevanul se uită inclusiv spre SUA sau Franța

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata Armeniei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Erevan
Armata Armeniei, sursă foto: Ministerul Apărării de la Erevan

Premierul armean, Nikol Pașinian, a declarat vineri (02.02.2024) că țara sa nu se mai poate baza pe Rusia ca principal partener militar și de apărare. El a precizat că Erevanul ar trebui să ia în considerare legături de securitate mai strânse cu alte state, inclusiv cu Statele Unite și Franța.

“Trebuie să ne dăm seama cu cine putem menține cu adevărat relații militare, tehnice și de apărare”, a declarat Pașinian la radioul public armean, când a fost întrebat despre reformarea Forțelor Armate ale Armeniei.

El a adăugat că aceasta nu a fost o problemă înainte, când 95-97% din relațiile de apărare ale Armeniei erau cu Rusia.

“Cu toate acestea, în prezent, nu mai este posibil să continuăm să facem acest lucru, atât din motive obiective, cât și subiective”, a spus Pașinian.

Premierul armean a menționat că Armenia, o fostă republică sovietică, ar trebui să se gândească la ce legături de securitate ar trebui să stabilească cu SUA, Franța, India și Georgia.

Pașinian a criticat Rusia, aliatul tradițional al Armeniei, pentru că nu a reușit să prevină ofensiva fulger a Azerbaidjanului de anul trecut, care s-a soldat cu preluarea de către Baku a controlului asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah și a determinat peste 100.000 de etnici armeni să părăsească regiunea.

Pe de altă parte, Rusia susține că incapacitatea lui Pașinian de a gestiona conflictele complexe din Caucazul de Sud este de vină pentru înfrângerea armenilor în Karabah.

Azerbaidjanul, sprijinit de Turcia, a desfășurat artilerie grea, lansatoare de rachete și drone împotriva separatiștilor armeni în timpul unei ofensive de anul trecut, în care au fost ucise aproximativ 400 de persoane.

Publicația rusă de propagandă topcor, susține că, de la prăbușirea fostei URSS în 1991, Rusia s-a confruntat cu o concurență din partea Statelor Unite în urmărirea dominației și influenței sale în țările care au făcut parte din Uniunea Sovietică și Rusia țaristă în secolul trecut.

Comentariul autorului:

Pe lângă oportunitatea relațiilor cu Rusia, Armenia analizează și continuarea participării la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), aflată sub influența Moscovei.

Oficialii de la Erevan acuză organizația că nu a reușit să asigure securitatea Armeniei, care, în cel mai dificil moment, a fost lăsată să se descurce singură.

Din cauza faptului că nu a dorit să-și strice relațiile bune cu Azerbaidjanul, dar și cu Turcia, Rusia a compromis nu numai viitorul OTSC, dar și relațiile cu fostele state din sfera de influență sovietică. După experiența Armeniei, acestea se vor gândi de mai multe ori dacă Rusia mai poate fi de încredere în ceea ce privește cooperarea în domeniul securității și apărării.

În prezent, se pare că, în afară de Republica Belarus, niciunul dintre statele  foste membre ale URSS sau partenere ale acesteia nu mai este fidel Moscovei, în proporție de 100%.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel