Labirintul de sub Capitoliu. O vastă rețea de tunele subterane a fost folosită pentru evacuare în timpul asaltului susținătorilor lui Trump

Foto: Capitoliul SUA, ocupat de susținătorii lui Trump, pe data de 6 ianuarie 2021
Foto: Capitoliul SUA, ocupat de susținătorii lui Trump, pe data de 6 ianuarie 2021

Incidentele de la Capitoliu din data de 6 ianuarie, când susținătorii lui Donald Trump au intrat cu forța în Congresul american au reprezentat o palmă pentru democrația SUA, opoziția acuzându-l pe președintele în exercițiu de „insurecție” și „incitare la violență”.

Data de 6 ianuarie 2021 va rămâne una de tristă amintire pentru democrația americană. Mii de susținători ai lui Donald Trump au dărâmat barierele de securitate și au forțat intrarea în Congresul SUA, unde congresmenii s-au reunit pentru a valida oficial victoria electorală a democratului Joe Biden.

Președintele în exercițiu Donald Trump a condamnat cele întâmplate și a pus violențele pe seama mișcării radicale de stânga ANTIFA.

2. Sursă foto... (capitoliu-sua-asalt-proteste_97722400.jpg)

Foto: Sursă foto: Capitoliul Statelor Unite, luat cu asalt de susținătorii lui Donald Trump

Dar așa cum semnalează și The Drive, violențele de la Capitoliu au evidențiat o vastă rețea de pasaje subterane folosite în Washington DC, capitala SUA, în momente de criză majoră. Sursa citată precizează că forțele de ordine au evacuat persoane aflate în Capitoliu prin aceste tunele, astfel încât să îi evite pe susținătorii lui Trump care au intrat în forță.

Sursa menționată precizează că în momentul în care au fost evacuate clădirile din sud-estul Capitoliului, precum clădirea de birouri Cannon House, ori clădirea James Madison a Blibliotecii Capitoliului, cei prezenți au fost evacuați printr-un tunel sudic. Există imagini cu persoane evacuate cărora li s-au dat inclusiv măști de gaze.

 

Tunelele de sub Capitoliu au fost săpate după ce trupele britanice au ocupat Washingtonul și au incendiat Congresul și Casa Albă

 

Tunelele care leagă clădirile Cannon House și James Madison de Capitoliu de alte clădiri din apropiere fac parte dintr-un labirint complex de cel puțin 19 pasaje subterane care se află sub clădirea Congresului și prin care pot fi evacuați congresmenii și cei care lucrează în Capitoliu. Tunelele sunt atât de vaste și largi încât prin ele pot circula inclusiv vehicule. 

Construcția Capitoliului a fost finalizată în 1800. Clădirea a fost reconstruită după ce trupele britanice au ocupat Washingtonul și au incendiat Capitoliul și Casa Albă în 1812. Primele tunele au fost săpate în timpul Războiului Civil american (1861 – 1865) dar erau destinate pentru aerisirea cărților din bibliotecă. Primele tunele destinate evacuării au fost cele care care ajung la Cannon House și la birourile Senatului american.

În timp ce importanța clădirii Congresului devenea din ce în ce mai mare, la începutul secolului XX tunelele de sub Capitoliu au avansat și au fost construite alte pasaje. De-a lungul anilor complexul a fost în permanență extins, lucrări efectuându-se inclusiv în anii 2000.

3. Lucrări la... (tunel-capitoliu-lucrari_96852700.jpg)

Foto: Lucrări la tunelele de sub Capitoliu, în 2003. Sursă foto: Architect of the Capitol via The Drive

Sursa citată subliniază că în timpul evenimentelor din 6 ianuarie, vicepreședintele Mike Pence și unii membri ai Congresului SUA au fost evacuați prin rețeaua de tunele de sub Capitoliu. O parte din oficialii americani au fost plasați la Baza Militară Fort McNair din Washington DC.

Capitoliul nu e singura clădire care are un complex labirint subteran. Asemenea tunele se află și sub Casa Albă.

CITEȘTE ȘI: Congresul SUA, ocupat pentru a doua oară în istorie. Casa Albă și Capitoliul au fost incendiate acum două secole după căderea Washingtonului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel